Konec opazovanja nesreč na avtocestah

  • 07.01.2013
  • Žane Kurent
#

Saj poznate situacijo. Peljete se po enem izmed krakov preplačane slovenske avtoceste, nakar naletite na stoječo kolono vozil. Čez čas s hitrostjo polža zagledate manjši trk, zaradi česar bi lahko mirno tekel promet s hitrostjo, ki je na avtocesti zaželena. Toda radovedna množica voznikov "buli" skozi okno in fotografira nesrečo ter prispevek deli prijateljem na Facebooku. Še huje, promet se upočasni tudi na nasprotnem pasu iz enakega razloga.

So pregradni zidovi prava rešitev?

Verjetno se je že marsikdo vprašal, kaj bi lahko storili proti tovrstnim radovednežem in kot kaže so Angleži prišli do zanimive ideje. Kupili so namreč posebne pregradne zidove, ki se razpotegnejo do dolžine 75 metrov in skrijejo kraj nesreče. Visoki so 2 metra in sestavljeni iz 30-delov, skupaj pa komplet stane 27 tisoč evrov. Prvič jih bodo lahko uporabili že poleti.

Za čimprejšnji umik policistov s ceste

Program varnosti v cestnem prometu vključuje še dve novosti. Prvi je poseben 3D skener, katerega bodo uporabljali policisti za hitrejše zbiranje dokazov in potrebnih informacij s kraja dogodka. Prepričani so, da bo s pomočjo tega pripomočka, promet ponovno stekel hitreje.

Novost bo tudi mobilna apliakcija za uporabnike pametnih telefonov, ki bo voznike obveščala o zastojih na cestah.

Bi uspelo tudi v Sloveniji?

Povejte nam svoje mnenje. Kaj vi mislite, oziroma, imate boljšo idejo?

  • Vir: http://Autoexpress
  • Foto: http://Autoexpress

AKTUALNO