Kia Sorento 2.2 CRDi EX Exclusive

  • 18.04.2016
  • Gregor Žvab
#

PLUSI

  • Izgled
  • Pogon
  • Opremljenost
  • Kvaliteta izdelave
  • Cena v primerjavi s tekmeci

MINUSI

  • Prtljažnik včasih preseneti z odpiranjem
  • Počasnejši menjalnik
Dragi moji, to ni več Kia zpred 13 let, ko je na svet privekal prvi Sorento. To je Kia, ki bo v prihodnje očitno resno mešala štrene tudi bolj premijskim znamkam.

Najprej izgled, ki mu sam z veseljem dam en velik JA. Kia je z novim Sorentom res na trg pripeljala všečnega športnega terenca, velikih dimenzij, ki pa vseeno ne kazijo elegantne zasnove. Ko govorim o velikih dimenzijah, me bržkone najbolj razumejo tisti, ki so ga že videli v živo. Avto je ogromen. Pa meri v dolžino preko petih metrov? Ne. In ravno tu je »catch«. Avto izgleda ogromen, dimenzijsko pa je povsem normalen. Pa da ne zaplavam preveč. Najbrž vam je jasno, da mi je na pogled avto zelo všeč.

kia-sorento-2-2-crdi-ex-exclusive-1460935832

Pa se vse ne konča le pri izgledu zunanjosti. Tudi znotraj je avto sledil napredku in se ponaša s številnimi asistenčnimi sistemi, sodobnimi dodatki in predvsem kvalitetno izdelavo. Ta je na res presenetljivem nivoju. Recimo, da sem pričakoval dobro notranjo obdelavo, dobil pa sem odlično. Kia je tu res naredil močan korak naprej. Sedenje je pričakovano udobno, glede na izgled sedežev, ne glede na to, kje človek sedi. Da pa v notranjosti le ne bo vse povsem rožnato, bi se tu malce obregnil ob ergonomijo. Nekatera stikala so postavljena odročno, povsem spoprijateljil pa se nisem niti z grafičnim vmesnikom multimedijskega sistema, a tudi dopuščam možnost, da gre zgolj za stvar navade.

kia-sorento-2-2-crdi-ex-exclusive-1460935844

Praktični preizkus Kie Sorento, je potekal v slogu ameriških »Soccer mom« (mame srednjega razreda, ki večinoma vozijo svoje otroke v šolo in na trening, ter praviloma vozijo enoprostorce ali večje športne terence), izostanek šoloobveznih otrok pa sem nadomestil s prevažanjem bližnjih, kamorkoli so že morali iti. Sorento se v teh situacija obnese pogojno odlično. Pogojno odlično zato, ker je Sorento idealen partner pri prevažanju večih ljudi, po drugi strani pa je za ljubljanske ceste kar nekoliko velik. Ampak skupna »soccer mom« ocena je več kot odlična in verjamem, da so to mame onkraj luže tudi že odkrile.

kia-sorento-2-2-crdi-ex-exclusive-1460935828

Odlikuje ga izjemno udobna vožnja. Ne glede na podlago, Sorento ne preseneti s kakšnimi odvečnimi tresljaji, ali še čim hujšim. Ravno pravšnja mera čvrstosti in mehkobe sicer koristi povprečni, vsakodnevni uporabi, medtem ko kakšno polaganje ovinkov ne pride v poštev. Tam se vseeno izkaže, da visoko težišče in težnja k udobju, s športno vožnjo nista kompatibilna. In prav je tako. Sorento je namenjen teku na dolge proge (lahko tudi z ovirami), ne pa šprintu na dolge proge. Tudi pogonski sklop govori temu v prid.

kia-sorento-2-2-crdi-ex-exclusive-1460935824

Predvsem to potrjuje 6 stopenjski, samodejni menjalnik. Pri umirjeni vožnji je vrhunski, z nežnimi menjavami, če pa boste od njega zahtevali bolj dinamično pretikanje, pa se znate pogovarjati v avtu sami s sabo. Menjalnik vaših prošenj namreč ne bo slišal. Turbo dizelski motor prostornine 2.2 litra je sicer točno to, kar Sorento potrebuje. Dovolj močan (147 kW/200 KM) in tudi dovolj ekonomičen, da zadosti vsakodnevnim potrebam. Avto požene preko 200 km/h, hkrati pa je z 8,5 l/100 km tudi dovolj varčen, če seveda upoštevamo velikost in maso, da vas ne bo bolela glava. Čeprav gre za športnega terenca, kaj veliko terena novi Sorento ne bo videl. To pa ne pomeni, da se tam ne počuti dobro. Štiri kolesni pogon AWD in dovolj moči bosta zadovoljila osnovne terense potrebe, za kaj več pa bo potrebno poseči pa kakšnem pravem terencu.

kia-sorento-2-2-crdi-ex-exclusive-1460935842


Novi Kia Sorento je, v testni različici pa sploh, zelo bogato opremljen. Na voljo smo imeli usnjene, električno nastavljive, ogrevane ter zračene sedeže, odličen zvočni sistem Infinity, sistem kamer za 360 stopinjsko pokrivanje okolice vozila, samodejno parkiranje, multimedijska podpora, itd. Kiin korak naprej so tudi asistenčni sistemi, saj je opremljen s sistemom za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu, aktivnim tempomatom, prepoznavo prometnih znakov, skratka z veliko tistega, česar smo bili doslej vajeni pri bolj premium znamkah. Aja, pa tudi vrata prtljažnika se odpirajo dosti bolj pametno, saj se je potrebno postaviti za avto, s ključi v žepu/roki in prtljažnik se po nekaj sekundah samodejno odpre. Težava nastane le (preverjeno), če se z nekom pogovarjate za avtomobilom in nimate namena odpreti prtljažnika. Takrat vas čaka presenečenje in nekaj debelih pogledov.

kia-sorento-2-2-crdi-ex-exclusive-1460935833

Ceno sem prihranil za konec. Testni, naložen praktično z vsem ni poceni, 54.990 EUR vas bo prišel. A le, če gledate na ceno kot številko. Če vzamemo za primerjavo podobno velike avtomobile ostalih znamk in jih naložimo z vsem, kar Sorento ponuja, pa se zgodba obrne. Marsikdo bo dejal, da gre na koncu koncev samo za Kio. Ampak dragi moji, to ni več Kia izpred 13 let, ko je na svet privekal prvi Sorento. To je Kia, ki bo v prihodnje očitno resno mešala štrene tudi bolj premijskim znamkam.

Kia Sorento 2.2 CRDi EX Exclusive

Cena vstopne različice: 37.990 EUR (Kia Sorento 2.2 CRDi LX Base 2WD)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 50.990 EUR (Kia Sorento 2.2 CRDi EX Exclusive)

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 54.990 EUR


Motor: dizelski, 4-valjni, 2199 ccm, moč 147 kW (197 KM), navor 436 Nm

Mere: dolžina 4780 mm, širina 1890 mm, višina 1685 mm, prtljažnik 605 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 200 km/h, pospešek do 100 km/h 9,6 sekund

Poraba (tovarna): 6,7 l/100 km (mešano) Emisije CO2: 172 g/km

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO