Jagurjeva tehnologija iz modela C-X75 živi naprej

  • 31.12.2012
  • Žane Kurent
#

Čeprav je v pričetku decembra Jaguar odpovedal proizvodnjo modela C-X75, bo več kot očitno njegova tehnologija bila vpeta v prihajajoče modele. Naj spomnimo - jaguar C-X75 je športen avtomobil, ki ga poleg bencinskega motorja poganja tudi elektrika. Hibrid, ki s številnimi novimi tehnologijami ustvarja nov rod cestnih športnikov. Toda gospodarska kriza ga je vzela s seboj.

Pomembne novosti jaguarja C-X75

Karbonska šasija - razvita je bila v sodelovanju z ekipo formule ena, Williams F1. Izredno lahka šasija, ki bo osnova za vse prihajajoče Jaguarje.

Lažja lita platišča - nova tehnologija omogoča izdelavo do 40 odstotkov lažjih platišč, ki bodo tudi bolj trpežna za razliko od konvencionalnih platišč.

Aerodinamika - omenjena Jaguarjeva študija je prvovrsten aerodinamičen izdelek opremljen z visoko tehnologijo, med katero sodi pihalni difuzor iz vrst formule ena.

1,6-litrski agregat - twin turbo potegne iz "mlinčka" kar 373 kW (507 KM) moči. Pospešek do sto v manj kot 4 sekundah in najvišja hitrost 322 km/h.

Reaktivna turbina - visoko zmogljiv bencinski motor je zamenjal prvotni koncept reaktivnih turbin. Pri Jaguarju pa vseeno računajo, da bodo uporabljali tovrstne turbine za avtomobile.

Eden prvih naslednjih Jaguarjevih vozil s podobno tehnologijo bo f-type GT3, ki bo nared leta 2014, a izključno za športna tekmovanja.

GALERIJA

  • Vir: http://Auto Express
  • Foto: http://Jaguar

AKTUALNO