Googlovi avtomobili brez voznika postajajo vedno bolj primerni za mestno vožnjo

  • 29.04.2014
  • Andrej Jama
#

Vizija avtonomnih avtomobilov, ki bodo brez voznika navigirali po cestah ni nič novega, a vse preveč pozornosti se posveča vožnjam po hitrih cestah, in veliko manj prometnim mestnim cestam in ulicam. Pešci, ki ne upoštevajo prometne signalizacije, nepravilno parkirani avtomobili ob cesti, svojeglavi kolesarji in motoristi... to je le nekaj faktorjev, ki jih je potrebno v mestu upoštevati, in ki (na žalost) niso redkost.

Google v svojem blogu opisuje delo in težave, s katerimi se njihovi inženirji ukvarjajo od avgusta 2012. Ukvarjajo se predvsem s tem, da bi izboljšali programsko opremo in senzorje, ki zaznavajo druge udeležence v prometu in predvidijo nestandardne situacije. V spodnjem videu si lahko ogledate kako poteka "učenje" takšnih sistemov.

Trenutno lahko Googlova programska oprema zazna na stotine različnih objektov, kot so npr. kretnje kolesarja, stop znak, ki ga v rokah drži oseba, gost promet pred železniškimi tiri ipd. Pravijo tudi, da lahko dovršena programska oprema za avtonomne avtomobile zazna in predvidi več situacij kot človek in se pri tem nikoli ne utrudi.

Skupno so Googlovi avtonomni avtomobili naredili že več kot 1,1 milijona samostojnih kilometrov od leta 2012 do danes, a zaenkrat še v spremstvu voznikov.

  • Vir: http://Google Blog
  • Foto: http://Zajeta slika

AKTUALNO