Glasba vpliva na našo vožnjo, zato ne poslušajte skupine Black Eyed Peas

  • 17.01.2013
  • Žane Kurent
#

Verjetno ste že sami ugotovili med tekom ali skupinsko vadbo, da ob hitrejši glasbi pospešite tempo aktivnosti. Kalorije odidejo hitreje, medtem ko bi vas ob počasni glasbi še polž prehitel. Podobno je pri vožnji z avtomobilom. V Angliji so naredili raziskavo, v kateri se je osem voznikov in voznic zapeljalo po 800 kilometrov dolgi trasi. Prvo polovico poti so prevozili brez glasbe, drugo polovico pa ob poslušanju različnih zvrsti, od heavy metala do klasične glasbe.

Vožnja brez glasbe je varnejša

Moški so ob poslušanju metala začeli peljati hitreje, zaradi hip-hopa pa je ena od voznic vozila bolj agresivno. Na dva voznika je slabše vplivala tudi klasična glasba. Psiholog na univerzi v Londonu, Dr. Moore, je potrdil, da je hitra in glasna glasba nevarna. "Hitrejši ritem skladbe povzroči navdušenje, zaradi česar se koncentracija na cesto zmanjša. Problem namreč nastane, ko vozniki želijo ujeti ritem vožnje z glasbo."  Dodaja, da je najboljša skladba tista, ki igra v ritmu srca, torej s 60 - 80 udarci na minuto.

Lestvica najnevarnejših skladb po angleški raziskavi

Hey Mama – The Black Eyed Peas

Dead on Arrival – Fall Out Boy

Paper Planes – M.I.A

Walkie Talkie Man – Steriogram

Paradise City - Guns N’ Roses

How You Remind Me – Nickelback

Hit the Road, Jack – Ray Charles

Get Rhythm – Johnny Cash

Heartless – Kanye West

Young, Wild and Free – Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)

 
"Hudičeva" glasbena lestvica je mimo. Kaj pa glasba, ki je dobra za naša ušesa med vožnjo? Poslušajte Norah Jones s skladbo "Come Away with Me" ali katero od skupine Coldplay. Za varnost na cesti so tudi Elton John, Radiohead in Jason Mraz. Glasbenika Bruno Mars ne moremo opredeliti, saj sta dve njegovi skladbi na obeh lestvicah. "Varnejša" je skladba Billionaire.
 
 
Imamo tudi Slovenci kakšno skladbo, ob kateri začnemo voziti bolj dinamično? Big Foot Mama? Vili Resnik? Ansambel bratov Avsenik? Napišite komentar, da naredimo še slovensko lestvico nevarnih skladb.
  • Vir: http://Confused
  • Foto: http://Revolutionmyspace

AKTUALNO