Genialna ideja solarnih cest, ki bi lahko spremenile svet

  • 26.05.2014
  • Andrej Jama
#

Solarne ceste so odštekana genialna ideja ameriškega para Scotta and Julie Brusaw, ki bi potencialno lahko rešila vrsto težav, s katerimi se sooča današnja družba. Namen projekta Solar Roadways je, da asfalt zamenjamo s solarnimi celicami, ki bodo pridobivale elektriko ter omogočale vrsto drugih unikatnih prednosti.

Kljub temu, da je zamisel precej futuristična, je popolnoma izvedljiva in tudi prototip že deluje. Scott and Julie sta na "crowdfunding" omrežju Indiegogo do sedaj zbrala 1,7 milijona dolarjev in uspešno nadaljujeta produkcijo solarnih plošč, ki bodo prekrivale ceste, pločnike, igrišča ipd.

nora-genialna-ideja-solarnih-cest-1401132032

Večnamenska uporaba

Solarne plošče lahko ob tem, da pridobivajo elektriko, v kombinaciji z LED diodami služijo tudi kot cestna signalizacija. Plošče bi lahko položili tudi na odprta igrišča in z LED diodami izrisali črte za košarko, rokomet, otroške igre... možnosti so neomejene.

Taka cesta bi lahko zamenjala tudi daljnovode (op.a. nič več težav z žledom!) in optično napeljavo pod cestami, saj omogoča prenos podatkov in energije.

Ogrevane ceste, konec težav s poledico

nora-genialna-ideja-solarnih-cest-1401112663

Da bi solarne plošče pridobivale elektriko tudi ko zapade sneg, vsebujejo "orgrevalne elemente", ki stopijo zapadli sneg in omogočijo sončnim žarkom dostop do celic. To pa lahko hkrati pomeni konec težav s poledico in drugimi zimskimi nevšečnostmi ter možnost vožnje s kolesom ali motorjem tudi pozimi.

Namesto, da ceste prekrivamo z asfaltom, bi jih tako lahko prekrili s solarnimi paneli, ki bi pridobivali čisto energijo in nas premaknili bližje k cilju zmanjšane odvisnosti od fosilnih goriv. Paneli so prekriti s posebnim steklom, tako da prepuščajo svetlobo ter imajo vgrajene senzorje, ki bi javili v centralo, ko bi bili potrebni popravila ali menjave.

nora-genialna-ideja-solarnih-cest-1401132031

Pred desetimi leti, ko se je ekipa prvič pojavila z idejo o mreži solarnih cest so mnogi skeptiki menili, da tovrstna tehnologija nima prihodnosti, sedaj po 4 letih pa so že zelo blizu končnemu produktu. Prejeli so tudi finančno podporo ameriškga zveznega urada za avtoceste.

Projekt je zagotovo en izmed bolj interesantnih za prihodnost, saj združuje čistejše vire energije in varnejše pogoje na cestah. Revolucionarni koncept bo zagotovo prispeval k spreminjanju sveta na boljše.

Vsi, ki želite prispevati k projektu, lahko to storite tukaj - Indiegogo.


AKTUALNO