Gamifikacija avtomobilov: kako voziti učinkoviteje

  • 17.07.2012
  • Andrej Jama
#

Zdi se, da tako kot igranje dirkaške igre postaja vedno bolj podobno pravi vožnji avtomobila, tudi vožnja avtomobila postaja bolj podobna računalniški igri. Na stotine novih funkcij vgrajenih v avtomobile nam omogoča prijetnejšo in predvsem varnejšo vožnjo. Nas naredijo tudi bolj učinkovite voznike? Z novim trendom t.i. gamifikacije, ki se pojavlja v vedno več oblikah v našem vsakdanjem življenju, bo sedaj to tudi mogoče.

 

Kaj je gamifikacija?

Ljudje radi zmagujemo. Denarne nagrade so običajno dobra motivacija, z virtualno nagrado pa lahko včasih še bolj motiviramo posameznika, da opravi neko delo.

Za kratko definicijo gamifikacije smo vprašali Jerneja Kocjančiča, direktorja podjetja Motiviti, ki se v Sloveniji ukvarja s tovrstno dejavnostjo: "Gamifikacija je vpeljevanje igralnih mehanik in različnih elementov iz iger v vsakodnevne situacije ter delovne procese z namenom, da se pri ljudeh vzpodbudi pozitivna motivacija do opravljanja določene aktivnosti." In točno to je naslednji korak avtomobilske eko industrije. Če lahko ure in ure na spletu gradimo svoje virtualne farme, lahko to prakso prenesemo tudi na treniranje ljudi z namenom, da izboljšajo svoje vsakodnevne veščine. V tem primeru, vozniške veščine.

gamifikacija-avtomobilov-kako-voziti-ucinkoviteje-1342522301

 

Gamifikacija za volanom

Vzemimo za primer novo električno vozilo Ford Focus Electric, ki je prvi avto povezan s sistemom MyFord Mobile. Sistem služi kot spletna družabna igra, ki izboljša vašo uporabniško izkušnjo pri vožnji. Ko prevozite določeno število kilometrov, ste za to nagrajeni z virtualno nagrado, dosežkom, "značko". Ker je sistem ves čas povezan s Fordovimi serverji, lahko vaše dosežke sproti objavlja na Facebook-u ali Twitter-ju. "Gre za modernejšo in enostavnejšo verzijo tega, da nekdo prevozi določeno št. kilometrov, slika števec in to objavi na poljubnem družabnem omrežju," razlaga Joe Rork, produktni vodja Fordovega sistema MyFord Mobile.

Pri fordu priznavajo, da so koncept doseganja raznovrstnih virtualnih nagrad prevzeli od popularnih aplikacij kot sta Xbox Live in Foursquare. Od Xbox Live sistema so si sposodili frekvenco nagrajevanja - gre pravzaprav za klasičen algoritem, ki na začetku nagrajuje pogosto, kasneje pa boste na (virtualno) nagrado čakali daljše obdobje. Nekatere izbrane "značke", kot smo vajeni pri aplikaciji Forsquare, pa bodo pridni vozniki dobili nepričakovano, na primer s sporočilom "Prevozil si že 50.000 kilometrov in tako prihranil X kilovatnih ur, bravo!"

Za avtomobilske proizvajalce gamifikacija pomeni izboljšanje uporabniške izkušnje in učenje tistih, ki bi radi z električnim vozilom prevozili čim večje število kilometrov. "Če bi želeli popolnoma izkoristiti vožnjo, bi lahko cel semester preživeli na predavanjih o vožnji električnih vozil." pravi Rork.

Gamifikacija avtomobilov učenje vožnje spremeni v igro. Vgrajeni mehanizmi za zviranje in pospeševanje naučijo voznika učinkovite uporabe električnega avtomobila, med tem ko družabni element poskrbi, da za to zvejo vaši prijatelji (če to seveda želite). Z igro in pridobivanjem dosežkov in značk se hitreje in lažje naučite, kako z enim polnjenjem prevoziti več kilometrov.

Kljub temu, da se vse to sliši kot zmagovalni recept za uporabnike in za okolje, je eden od izzivov za vse razvijalce tovrstnih sistemov, da ne bi zavedli ljudi, da bi zavirali ali speljevali počasneje kot je potrebno in varno, v zmeno za nekaj kilovatov. Računalniške igre so zasvoljive, a razmeroma neškodljive, medtem ko je prioriteta na cesti varnost voznikov in okolice. V Need for Speed-u vas prepočasno zaviranje ne bo stalo nič, medtem ko v resničnem življenju ni ponovitev.

  • Vir: http://Mashable, Ford
  • Foto: http://Ford

AKTUALNO