Ford Kuga - predstavitev in cene novega modela

  • 10.12.2016
  • Anže Berlič
#

Novi SUV Ford Kuga nudi tehnologije, ki vozniku omogočajo, da z glasom aktivira aplikacije na svojem pametnem telefonu, prostoročno bočno in pravokotno parkira ter se izogne trčenjem.

Poteze najnovejšega Fordovega oblikovalskega jezika dajejo novi Kugi poudarek z drznim in športnim videzom, ki je značilen tudi za kompaktni SUV EcoSport in večji povsem novi SUV Edge. Velika zgornja trapezoidna maska in manjši spodnji del maske mejita na vitke nove žaromete z vgrajenimi dnevnimi lučmi LED, ki jih dopolnjujejo elegantne meglenke. Preoblikovane zadnje luči poskrbijo za dodaten pečat športnemu videzu, na voljo pa bo tudi paleta 17-, 18- in 19-palčnih platišč iz zlitine v različnih barvah, vključno s sijajno Luster Nickel. Kupci vseh različic bodo lahko izbrali dve novi barvi: Guard Grey in živahno Copper Pulse. Da športen videz nove Kuge ni niti malce okrnjen, se vlečna kljuka z električnim pomikom skrije za zadnji odbijač, kadar z vozilom ne vlečete prikolice.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468151

Skrbno izdelana notranjost nove Kuge je še bolj prefinjena ter voznika in potnike navduši z ergonomijo, slogom in udobjem. Krmilniki na volanu in klimatski napravi so še bolj intuitivni, stikal in gumbov je manj, obenem pa so preprosteje prepoznavni, zato sta zagotovljena boljši pregled in upravljanje. Volanski obroč je na voljo tudi z ogrevanim usnjenim oblazinjenjem za dodatno udobje v mrazu, vse različice nove Kuge s samodejnim menjalnikom pa bodo opremljene z obvolanskima ročicama za ročno prestavljanje brez odmika rok z volana.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468159

Nova Kuga je na voljo s prostoročnim pomikom prtljažnih vrat, ki omogoča dostop do prtljažnika s preprostim zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem. To tehnologijo je lani izbrala več kot tretjina kupcev Kuge v Evropi, saj omogoča odpiranje prtljažnih vrat tudi s polnimi rokami vrečk oziroma prtljage ali z dojenčkom v naročju. Prvič sta na voljo tudi nova Kuga ST-Line s potezami športnega oddelka Ford Performance in razkošna nova Kuga Vignale, zato lahko kupci izberejo ustrezno oblikovano in opremljeno Kugo v najširši paleti različic doslej.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468123

Kuga ST-Line prinaša drzno zunanje in notranje oblikovanje, vključno z unikatnimi platišči in športnimi sedeži, ter se v novi Fordovi paleti ST-Line pridružuje modelom Fiesta ST-Line, Focus ST-Line in Mondeo ST-Line. Nova Kuga ST-Line bo obenem navdušila z najbolj športno vozno dinamiko tega modela doslej, saj je del izboljšav podvozja tudi optimalna nastavitev vzmetenja in krmiljenja za zmanjšanje nagibanja karoserije in ostrejšo odzivnost.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468161

Prestižna Kuga Vignale je na voljo z ekskluzivnim naborom opreme, ki vključuje tudi unikatno biserno barvo Vignale Milano Grigio, vrhunski značaj notranjosti pa poudari šestkotno prešito oblazinjenje sedežev in drugih površin iz usnja Windsor z značilnimi šivi v slogu smokinga. Vignale je najvišja raven izraza Fordove znamke v Evropi. Sodoben prestižni izdelek in izjemna izkušnja lastništva združujeta nagrajeno oblikovanje, vrhunsko izdelavo, napredne tehnologije in ekskluzivno opremo.
Nova Ford Kuga s Fordovim novim sistemom povezav SYNC 3 vozniku omogoča upravljanje funkcij zvočnega in navigacijskega sistema ter povezanega pametnega telefona s preprostimi pogovornimi glasovnimi ukazi. S preprostim pritiskom na gumb in izgovorjenim ukazom “potrebujem kavo”, “potrebujem gorivo” ali “potrebujem parkirišče” bo lahko voznik sistemu naročil, da poišče kavarne, bencinske črpalke ali parkirišča v okolici, prav tako preprosto pa bo iskanje železniških postaj, letališč in hotelov. Vozniki Kuge lahko 8-palčni zaslon na dotik, ki je del sistema SYNC 3, upravljajo enako kot svoj pametni telefon. Novi vmesnik ima večje in za uporabo preprostejše gumbe, prvič pa omogoča tudi uporabo kretenj, kot sta razteg in ‘ščipanje’.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468184

Uporabniki iPhonea lahko aktivirajo Apple CarPlay, pametnejši in varnejši način za uporabo telefona iPhone v vozilu, ki voznikom omogoča telefoniranje, dostop do glasbe, pošiljanje in prejemanje sporočil ter navigacijske napotke, optimalno prilagojene razmeram v prometu, da lahko ostanejo osredotočeni na vožnjo. Uporabniki Androida™ lahko aktivirajo Android Auto™, ki omogoča varen in brezhiben dostop do priljubljenih aplikacij in storitev, kot so Google Search, Google Maps in Google Play. Posodobitve programske opreme so na voljo brezžično prek povezave Wi-Fi.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468185

Nova Ford Kuga z dovršenimi Fordovimi asistenčnimi tehnologijami olajša vožnjo in parkiranje. Nova funkcija za pravokotno parkiranje dopolnjuje tehnologijo za aktivno pomoč pri parkiranju, ki jo je lani naročila skoraj polovica kupcev Kuge. Ko voznik pritisne na gumb, pravokotno parkiranje z dodatnimi ultrazvočnimi tipali poišče primerno parkirno mesto med drugimi avtomobili in bočno ob cestišču ter usmeri vozilo vanj, voznik pa upravlja s stopalko za plin in zavoro. Nova Kuga je na voljo tudi z izboljšano različico Fordovega sistema za preprečevanje naleta pri manjših hitrostih Active City Stop, ki zdaj deluje do hitrosti 50 km/h (prej do 30 km/h). Sistem s tipali na sprednjem delu vozila zaznava mirujoče predmete na vozišču in s povečanjem zavornega tlaka pripravi zavore, če se vozilo prehitro bliža oviri. Če voznik še vedno ne ukrepa, sistem zmanjša navor motorja in samodejno zavira, da zmanjša učinek trčenja ali ga povsem prepreči.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468121

Najnovejša generacija Fordove tehnologije MyKey lastnikom Kuge omogoča, da programirajo ključ, preden svojim otrokom posodijo avto, in tako preprečijo dohodne telefonske klice, omejijo največjo hitrost, preprečijo izklop sistemov za pomoč vozniku in varnostnih funkcij ter omejijo največjo glasnost zvočnega sistema ali ga povsem onemogočijo, če voznik in sovoznik nista pripeta z varnostnim pasom. Izboljšani sistem MyKey nudi večjo izbiro možnosti tako pri omejevalniku hitrosti kot pri nastavitvah opozorilnika za hitrost.

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468154

Nova Kuga je na voljo z najnovejšimi Fordovimi dizelskimi motorji TDCi in bencinskimi motorji EcoBoost za optimalno zmogljivost ob majhnih izpustih CO2 in stroških uporabe.

S porabo 4,4 l/100 km in izpusti CO2 115 g/km je Fordov 1,5-litrski dizelski motor TDCi z močjo 120 KM, s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in prednjim pogonom (FWD) za pet odstotkov varčnejši od 2,0-litrskega motorja TDCi s 120 KM, ki ga nadomešča.

Kupcem so na voljo še naslednji dovršeni dizelski pogonski sklopi:
• 1,5-litrski TDCi s 120 KM, 6-stopenjski PowerShift, pogon FWD, poraba 4,8 l/100 km, izpusti CO2 124 g/km
• 2,0-litrski TDCi s 150 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon FWD, poraba 4,7 l/100 km, izpusti CO2 122 g/km; 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km, izpusti CO2 135 g/km; ali 6-stopenjski PowerShift, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km, izpusti CO2 134 g/km
• 2,0-litrski TDCi s 180 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km, izpusti CO2 135 g/km; ali 6-stopenjski PowerShift, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km in izpusti CO2 134 g/km

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468155

Fordovi 1,5-litrski in 2,0-litrski motorji TDCi delujejo z naprednimi novimi tehnologijami dizelskih motorjev, med katerimi so tudi zapora dušikovih oksidov (NOX ) za čistejše izpuste, komponente s posebnim diamantu podobnim premazom za zmanjšanje trenja in dovršeni turbopolnilnik z variabilno šobo za izboljšano oskrbo motorja z zrakom.

Fordovi bencinski motorji EcoBoost s turbopolnilnikom uporabljajo napredne tehnologije, med katerimi sta tudi visokotlačno neposredno vbrizgavanje goriva in dvojno neodvisno krmiljenje ventilov. Med pogonskimi sklopi EcoBoost za Kugo so na voljo:
• 1,5-litrski EcoBoost s 120 KM in s 150 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon FWD, poraba 6,3 l/100 km in izpusti CO2 145 g/km
• 1,5-litrski EcoBoost s 182 KM, 6-stopenjski samodejni menjalnik, pogon AWDl poraba 7,5 l/100 km in izpusti CO2173 g/km

ford-kuga-predstavitev-in-cene-novega-modela-1481468157

Med tehnologijami za zmanjšanje porabe goriva, ki so na voljo pri vseh različicah, sta tudi sistem Auto-Start-Stop in pametno regenerativno polnjenje, ki selektivno vklaplja alternator in polni akumulator med umirjeno vožnjo in zaviranjem, da zajame energijo, ki bi bila sicer izgubljena. Fordov sistem prilagodljivih sprednjih žarometov je prvič na voljo v Kugi. Stalno nadzira svetlobne pogoje v okolici in samodejno poskrbi za optimalno vidljivost s prilagajanjem kota svetlobnega snopa novih biksenonskih žarometov – glede na hitrost vozila, zasuk volana in razdaljo do predmetov pred vozilom izbere eno od sedmih nastavitev.

Nova Ford Kuga, opremljena z 1,5 EcoBoost agregatom je lahko vaša za 25.110 €, tista opremljena z 2,0 TDCi agregatom in z opremp ST-Line pa ima ceno 39.950 €. Pri tem je potrtebno upoštevati še popust, ki pri vsem modelih znaša 3.500 €.

GALERIJA

  • Vir: http://Ford
  • Foto: http://Ford

AKTUALNO