Ford bi izdelal določene dele avtomobila iz paradižnika

  • 16.06.2014
  • Uredništvo
#

Morda se vam zdi, da paradižniki in avtomobili nimajo nič skupnega, a raziskovalci v družbah Ford Motor Company in H.J. Heinz že raziskujejo možnosti za inovativno povezavo.

Raziskovalci v Fordu in Heinzu proučujejo uporabo paradižnikovih vlaken pri razvoju trajnostnih kompozitnih materialov, ki bi jih uporabljali v avtomobilski proizvodnji. Tako bi lahko na primer iz posušene paradižnikove lupine izdelovali držala za ožičenje v Fordovih vozilih ali predalčke, v katere uporabniki Fordovih vozil običajno shranjujejo kovance in druge majhne predmete.

ford-bi-izdelal-dolocene-dele-avtomobila-iz-paradiznika-1402904198

“Raziskujemo, ali bi lahko stranske proizvode pri predelavi hrane uporabili v avtomobilski proizvodnji,” je povedala Ellen Lee, specialistka za tehnične raziskave plastičnih snovi pri Fordu. “Naš cilj je razviti močan in lahek material, ki izpolnjuje naše zahteve za vozila, ter obenem zmanjšati naš skupni vpliv na okolje.”

ford-bi-izdelal-dolocene-dele-avtomobila-iz-paradiznika-1402904197

Fordova zavezanost zmanjšanju porabe, ponovni uporabi in recikliranju je del globalne strategije podjetja za manjši okoljski odtis, ki spremlja pospešen razvoj tehnologij za manjšo porabo goriva v vozilih po vsem svetu. V zadnjih letih je Ford povečal uporabo recikliranih nekovinskih materialov in snovi na rastlinski osnovi. Po uporabi s celuloznimi vlakni ojačanih sestavnih delov konzole in držal električne napeljave, polnjenih z riževimi luščinami, ki so jih uvedli lani, je zdaj na Fordovem proizvodnem seznamu kar osem snovi na biološki osnovi. Tako uporabljajo tudi kompozitne materiale na osnovi kokosa, recikliran bombaž za obloge in oblazinjenje sedežev ter sojino peno v sediščih in vzglavnikih.

  • Vir: http://Ford
  • Foto: http://Ford, Wikipedia

AKTUALNO