Enostavna rešitev za odpravo prometnih zastojev

  • 10.02.2017
  • Andrej Jama
#

Vsak od nas je že kdaj obtičal v prometnem zastoju. Ne glede na to kje ste, kjer je zadostno število vozil na cesti, slej ali prej nastane zastoj. A kaj če bi to lahko spremenili?

Verjetno vam je znan sledeči scenarij: peljete se po avtocesti in kar naenkrat obstanete na mestu. Verjetno vam je takrat padlo na misel, da mora biti spredaj huda prometna nesreča, a ko se promet počasi sprosti, nikjer poškodovanih vozil, intervencijskih vozil... nič. Kako v praksi nastanejo taki zastoji, si lahko pogledate spodaj.

Prometni zastoj lahko povzroči naključni voznik, ki je premočno zaviral (zgoraj), agresivno menjal vozni pas (spodaj) ipd. Rešitev za omejitev tega problema je torej to, da bi vsi vozniki poskušali držati zadostno varnostno razdaljo in se previdno vključevali v promet.

A računati na to, da bodo vozniki boljši kot so, je utopično. Enostavna rešitev trenutno obstaja zgolj v teoriji. Potrebujemo strukturno sistemsko rešitev... potrebujemo avtonomna vozila. Avtonomna vozila lahko komunicirajo med seboj, speljujejo hkrati, se optimalno vključujejo na druge pasove...

Če bi ljudi nadomestili z avtonomnimi avtomobili, bi se lahko celo znebili semaforjev in prometni zastoji bi bili stvar preteklosti. A do tja je še dolga pot. Rešitev nam bo slej ali prej prinesel razvoj avtonomnih tehnologij, vprašanje je le, v kolikšni meri se bomo pripravljeni odreči lastnoročni vožnji. 

  • Vir: http://YouTube
  • Foto: http://Zajeta slika

AKTUALNO