Elon Musk: Umetna inteligenca je lahko bolj nevarna od jedrskega orožja

  • 05.08.2014
  • Andrej Jama
#

Izumitelj in podjetnik Elon Musk je izumil in spreminjal tehnologijo za nove generacije plačil (Paypal), električnih avtomobilov (Tesla) in vesoljskih potovanj (SpaceX), a je kljub temu že nekajkrat izrazil skrb nad tem, da bomo nekoč ustvarili preveč pametne naprave - umetno inteligenco.

Musk prisega na solarno energijo in električne avtomobile in je mnenja, da bi morali čimprej poskusiti naseliti bližnje planete, kot je Mars. A stvar, ki ga očitno pri vsem tem razvoju skrbi, je umetna inteligenca - naprave, ki se bodo učile in bodo lahko kmalu pametnejše od nas. Njegov nedavni tvit priporoča knjigo Superintelligence, avtorja Nicka Bostroma in svari, da je lahko UI za prihodnost bolj nevarna kot jedrsko orožje.

To ni prvič, da je Musk izrazil dvome o umetni inteligenci, med tem ko drugi "futuristi" gledajo na to v precej bolj "romantični" luči. Junija je Musk za CNBC dejal, da je v prihodnosti povsem možen scenarij nadvlade strojev kot iz filma Terminator, zato tudi sam vlaga v podjetja, ki se ukvarjajo z UI, da ima pregled nad napredkom (op.a. in verjetno tudi profit).

Če pobrskamo nekoliko nazaj po katalogu omenjenega avtorja knjige Superintelligence, lahko najdemo tudi knjigo, v kateri se avtor poigrava z idejo, da že živimo v računalniški simulaciji in da naš svet ni to kar mislimo. Znano? Seveda, Matrica.

Kakorkoli že, morda ima glavni mož Tesle Elon Musk prav, da se moramo paziti "super-strojev", RAZEN, če smo tudi mi že del umetne inteligence, pa tega ne vemo. V tem primeru nam preostane le, da vzamemo rdečo tableto in vidimo kako globoka je zajčja luknja. :)

  • Vir: http://CNET
  • Foto: http://Zajeta slika, A.J.

AKTUALNO