DS9 - Numero 9: Novi pogled na francoski luksuz

  • 15.04.2012
  • Žane Kurent
#

Če kdo, potem je francoski Citroen tisti, ki zna svoje študije uspešno prenesti tudi v produkcijo. Citroen Numero 9 najavlja prihod najbolj luksuznega modela tega proizvajalca, oziroma željo, da poseže v najvišji avtomobilski razred. Seveda s kopico inovacij in posebnosti, ki smo jih vajeni od tega proizvajalca. Citroeni so si vedno želeli biti  nekoliko drugačni.

ds9-numero-9-novi-pogled-na-francoski-luksuz-1339889684

Revolucionaren dizajn Numero 9 oziroma DS9 izhaja iz obstoječe oblikovne linije DS3, DS4 in DS5. Mere in proporcije pa narekujejo kupejevski predznak. V višino meri namreč le 1,27 m in sedi na 21" platiščih. Bistvenega pomena je tudi aerodinamika, ki meri osupljivih CdA=0,61, s čimer naj bi avtomobil dosegal večjo varčnost porabe in zvočno neslišnost karoserije.

Kreativnost pod motornim pokrovom

Citroen ne bi bil Citroen, če model Numero 9 ne bi bil nekaj posebnega na področju tehnologij. S sloganom "kreativne tehnologije" si je proizvajalec že pred časom začrtal cilj postati vodilni v inovacijah. DS9 je hibrid, ki kombinira bencinski ali dizelskil motor z elektro motorjem, ki poganja zadnji kolesni par in razvije 70 konjskih sil. Posebnost tega elektro motorja so seveda baterije, ki se napolnijo v le 3,5 urah. Njegov doseg pa znaša 50 km, kar zadostuje za običajne mestne opravke. V kolikor pa bo voznik potreboval pospeške, moč ali hitrost pa mu bo seveda pomagal motor, ki tega hibrida v kombinaciji z elektro motorjem spremeni v pravi dirkalnik. Po podatkih tovarne naj bi Numero 9 pospešil do 100km/h v le 5,4 sekunde ter dosegel zavidljivih 244 km/h končne hitrosti. Prihodnost se nakazuje tudi v obljubi tovarne, da naj bi DS9 porabil le 1,7 litra na 100 km, kar je seveda odlično.

GALERIJA

Kdaj in če sploh bomo ugledali DS9 na cestah še ni znano. Vendar po izkušnji z DS5, ki je iz koncepta hitro postal realnost lahko vseeno upamo, da bo Citroen zbral pogum in uresničil tudi ta koncept.

  • Vir: http://Citroen
  • Foto: http://Citroen

AKTUALNO