Dacia duster laureate 1.5 dCi 4x4

  • 17.06.2014
  • Žane Kurent
#

Avtomobilski svet potrebuje tudi kompaktne, zanesljive in ugodne terenske predstavnike. Takšen je nova dacia duster, ki s prenovo dokazuje, da je verjetno najboljši predstavnik tega razreda. Na preizkušnjo smo dobili najbolj zmogljivo različico, z bogato opremo, ki je marsikdo niti ne bi pogrešal, a kljub vsemu se je znesek vozila ustavil pri okoli 20 evrskih tisočakih.

dacia-duster-laureate-1-5-dci-4x4-1403039614

Na prvi pogled se dacia duster ne razlikuje veliko od prejšnjega modela. Rahlo so osvežili zunanji videz in preuredili notranjost. Popravili so napake, ki so motile prejšnje lastnike in nekatera stikala prestavili na bolj logična mesta. Najbolj pogost material je plastika, kar nas pri terencu kot je duster ne moti, saj je čiščenje takšnih notranjih površin precej enostavnejše.

Duster je vozilo, ki si ga ne smete bati umazati. Pravzaprav nam je bil z vsako vožnjo po blatu bolj všeč. Na tem mestu lahko pohvalimo napreden štirikolesni pogon, ki ga vklopimo preko vrtljivega gumba. Omogoča tri nastavitve vožnje: dvokolesni pogon, avtomatski (prilagajanje pogona do razmerja 50:50) in stalni štirikolesni pogon za izredno slabo podlago. S prenovo so posodobili tudi prestavna razmerja, tako je prva prestava krajša, za lažjo terensko vožnjo. Slednje se izraziteje pozna pri vožnji na običajnih cestah, ko morate ob speljevanju nemudoma prestaviti. Velja pohvaliti povečan odmik od tal (210 mm), vstopni kot (29,3 stopinje), kot za prečkanje ovir (23 stopinj) in sestopni kot (34,9 stopinj).

dacia-duster-laureate-1-5-dci-4x4-1403039637

Dacia duster nima veliko tekmecev in jih lahko preštejemo na prste ene roke: fiat panda 4x4, suzuki jinmy in suzuki s-cross. Če so nekoč vladali omenjeni modeli, oziroma njihovi predhodniki, je dacia duster trenutni trend. Za kupce novega dacia dusterja je pomembna tudi bogatejša serijska oprema, saj po novem ni potrebno več doplačati za sistem za nadzor stabilnosti ESP. Vseeno priporočamo nakup vsaj drugega nivoja opreme ambiance, kjer dobite še klimatsko napravo, električni paket in vzdolžne strešne nosilce.

dacia-duster-laureate-1-5-dci-4x4-1403039612

Testni dacia duster je imel najvišji paket opreme, ki je od ambience s primerljivim motorjem dražji za 900 evrov, vendar dobite tudi precej več opreme kot je radio CD MP3 USB, Bluetooth povezljivost, preklopljivo zadnjo klop, potovalni računalnik, usnjeno prestavno ročico in volan, meglenke spredaj, 16'' jeklena platišča... Mnogo opreme, ki poveča raven funkcionalnosti in udobja.

Pod pokrovom motorja nas je po zvitem terenu vozil najzmogljivejši 1,5-litrski dizelski motor s 80 kW (110 KM) z 240 Nm. Izkazal se je za dostojnega sopotnika, ki je na 100 kilometrov popil okoli 6,5 litrov dizla.

Dacia duster laureate 1.5 dCi 4x4
Cena vstopne različice: 10.300 EUR (dacia duster base 1.6 16V)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 17.500 EUR (dacia duster laureate 1.5 dCi 4x4)

Dodatna oprema: paket look (mat krom zunanji ogledali, okrasni prag, zaščitna letev SUV, vzdolžna strešna nosilca satinirana, kromiran zaključek izpušne cevi), električni pomik zadnjih stekel, kartografija Evrope, Media Nav z zaslonom na dotik, parkirni senzorji zadaj, regulator in omejevalnik hitrosti, kovinska barva, cevna zaščita, naslon za roko, obrobe meglenk, stranska zaščita vrat, tekstilni tepihi; 

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 20.498 EUR

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO