Citroen DS3 R3: predstavitev avtomobila in slovenske ekipe MGM

  • 09.05.2014
  • Žane Kurent
#

Začetki citroenovega udejstvovanja v motošportu segajo več desetletij nazaj, medtem ko so prve resne dirke odpeljali leta 1986, ko je citroen BX 4TC nastopal v famozni seriji "Skupina B", kjer dirkači in dirkalniki niso pozanili omejitev. Največje uspehe je citroen doživljal na rallyju Dakar in prvenstvvu WRC, kjer je številne zmage za francosko moštvo osvojil Sebastien Loeb.

Tekmovalno plat je citroen okusil tudi na področju Slovenije, saj je ogromno fantov prve kilometre nabiralo prav v citroenovih avtomobilih kot so xsara, C2, saxo... Toda sčasoma postanejo zveri za "prešibke", močenjši dirkalniki so dražji in finance so tiste, zaradi katerih morajo nadarjeni slovenski dirkači končati svoje dirkaške sanje.

Zato pohvala peugeotovemu in citroenovemu predstavništvu v Sloveniji, ki sta verjetno edina avtomobilska uvoznika, ki svoji znamki promovirata tudi skozi motošport. Peugeot Slovenija nudi podporo Roku Turku, Citroen Slovenija pa je z današnjim dnem pričel sodelovati s postojnsko ekipo MGM, za katero vozi Grega Premrl (voznik) in Gregor Brešer (sovoznik). V naslednjih sezonah bosta vozila dirkalnik citroen DS3 R3.

citroen-ds3-r3-predstavitev-avtomobila-in-slovenske-ekipe-mgm-1399646365

Citroen DS3 R3

Pod pokrovom motornega prostora je vgrajen 1,6-litrski štirivaljnik THP (z visokotlačnim turbo polnilnikom), ki je razvit na osnovi serijskega motorja skupine PSA. Uporaba delov, značilnih za dirkalne avtomobile (ohišje za dovajanje zraka, odmične gredi, bati, ojnice, izpušna linija, sistem turbopolnilnika, elektronsko krmiljenje), omogoča povečanje moči motorja na 210 konjskih moči. Posebna skrb pa ni bila posvečena samo moči, temveč tudi navoru motorja, ki zagotavlja boljšo vlečno moč in je jamstvo za užitek pri učinkovitem krmiljenju. Motor vozila DS3 R3, ki razvije navor 350 Nm, omogoča izjemno prožno vožnjo.

citroen-ds3-r3-predstavitev-avtomobila-in-slovenske-ekipe-mgm-1399646364

Cena dirkalnika pripravljenega za asfalt in makedam je nekaj čez 90 tisoč evrov

Posebna novost dirkalnika citroen DS3 R3 je menjalnik. Prvič je dirkalnik za stranke opremljen s polavtomatskim menjalnikom, ki prepolavlja čas prestavljanja in pripomore k večji zanesljivosti. Elektronski sistem namreč odobri spremembo prestavnega razmerja samo, ko to dovoljujejo parametri motorja. V veliko pomoč pri prilagajanju te vrhunske tehnologije za avtomobil DS3 R3 je bilo tudi strokovno znanje, ki ga je ekipa Citroën Racing pridobila med tekmovanji WRC.

GALERIJA

Cilji ekipe MGM z dirkalnikom citroen DS3 R3

Glede na to, da Grega Premrl šele tretjo sezono nastopa v rallyju, bodo cilji za sezono 2014 predvsem spoznavanje dirkalnika. Ekipa bo nastopila v državnem rally prvenstvu, Mitropa pokalu in na mednarodnem prvenstvu Hrvaške. V sezoni 2015 je plan okusiti tudi ceste prvenstva WRC (Monte Carlo in Portugalska) in DS3 pokala.

  • Vir: http://Citroen Slovenija
  • Foto: http://Uros in Zare Modlic

AKTUALNO