Citroen C4 grand picasso 1.6 THP 155

  • 01.07.2014
  • Žane Kurent
#

Citroen C4 grand picasso je verjetno najbolj zanimiv enoprostorec na tržišču. S svojim nekonvecionalnim videzom je velik posebnež, predvsem zaradi razporeditve žarometov in položaja LED dnevnih luči. Nedavno smo ga uvrstili celo na seznam najlepših družinskih enoprostorcev.

citroen-c4-grand-picasso-1404159043

Ponavadi je tako, da se koncept precej razlikuje od serijske izvedenke, in ko smo prvič videli masko citroena C4 picassa smo bili osupli. Citroen je zopet potrdil, da mu klasične in dolgočasne oblike ne dišijo, kar se je izkazalo za zmagovito potezo. Četudi marsikomu divji videz ne bo všeč, moramo priznati, da imajo citroenovi oblikovalci »jajca«.

citroen-c4-grand-picasso-1404159044

Na testu smo imeli podaljašano in prostornejšo različico citroen C4 grand picasso. Od citroena C4 picassa brez oznake grand je daljši za 16 centimetrov, od tega je 10 centimetrov daljši zadnji previs. S tem pridobimo več prostora za potnika v zadnji, tretji sedežni vrsti in radodarnejši prtljažni prostor.

citroen-c4-grand-picasso-1404159099

Sedeži v drugi vrsti so ločeni, široki, udobni. Prostora za noge je ogromno in tudi po več urnem potovanju ter sedenju na zadnjih sedežih sem skočil iz avtomobila prav nič utrujen. Omenjene odlike veljajo tudi za sedenje za volanom in na sopotnikovem sedežu. In če povprašate po najboljšem sedežu v citroenu C4 grand picasso, vam lahko namignemo, da se morate usesti na sovoznikovo mesto. Usnjen sedež je nudil masažo, ogrevanje in podaljšek, ki nam dvigne in razbremeni noge. Kot v najlepših sanjah, vendar brez Tajke, ki bi vam ta čas še masirala stopala.

citroen-c4-grand-picasso-1404203569

Nič manj futuristična ni notranjost vozila. Na sredinski konzoli sta dva ogromna, dobro vidna barvna zaslona, ki nam podajata vse možne podatke in informacije: hitrost vozila, vrtljaji, navigacija, radio, klimatska naprava... Pohvaliti moramo tudi svetlo potniško kabino. Poleg podaljšanega vetrobranskega stekla prinaša dodatno svetlobo panoramska streha in ozki stebrički, zaradi katerih je preglednost iz ogromnega vozila zelo zadovoljiva. Če k temu dodamo še parkirne senzorje in vzvratno kamero, imate popolno kontrolo nad vozilom in njegovo okolico.

citroen-c4-grand-picasso-1404159090

Poleg številnih »gadgetov« se je odlično izkazal tudi sistem za samodejno parkiranje. Sprva sem ga nekoliko podcenjeval, saj sem menil, da se bo ob prvi manjši oviri sistem zaustavil. Pri bočnem ali vzvratnem parkiranju je bil natančen, naša naloga je zgolj dodajanje in odvzemanje plina. Če je šlo parkiranje na milimetre, se je popravil in poskusil ponovno z drugega kota, kar me je navdušilo.

Pod pokrovom smo imeli 1,6-litrski turbo bencinski THP motor, ki velja za izredno varčnega, kar je dokazal na naši testni poti in povprečno popil 7,5 litrov na 100 kilometrov. S 155 KM deluje dovolj poskočno, velja pa se ozreti tudi za kakšnim dizelskim motorjem, če so vaše vožnje daljše in ste veliko na poti.

Citroen C4 grand picasso 1.6 THP 155
Cena vstopne različice: 20.200 EUR (citroen C4 picasso attraction VTi 120 7 sedežev)
 
Cena testne različice brez dodatne opreme: 25.400 EUR (citroen C4 picasso intensive THP 155  )
 
Dodatna oprema: Dva ločena sedeža v 3. vrsti, 18" aluminjasta platišča, kromirani deli pragov, ksenonske luči, motorizirana prtljažna vrata, panoramično strešno okno, 3D diodne zadnje luči, rezervno kolo manjše dimenzije, tepihi spredaj in zadaj, paket drive assist, paket park assist, usnje mistral dvobarvno črna/siva, kovinska barva;
 
Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 32.907 EUR

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO