Citroen C3 1.2 VTi seduction

  • 10.01.2014
  • Žane Kurent
#

Citroenov malček C3 velja za enega najbolj prikupnih mesnih avtomobilov. Številne kupce je osvojila prva generacija, predvsem z moderno in svežo obliko. Enak recept, vendar z drugimi sestavinami, so inženirji in oblikovalci uporabili za razvoj druge generacije. Mi smo imeli na testu citroena C3 z že prenovljeno sprednjo masko.

Če citroena C3 pogledate s strani boste takoj opazili njegov zaščitni znak – zaobljena silhueta, ki deluje nadvse navihano in simpatično. Zadek je tudi po prenovi ostal enak, skupaj z unikatno oblikovanimi žarometi. Sprednji del je bil deležen največje spremembe.

citroen-test-1389342986

Po prenovi je po našem mnenju citroen C3 postal bolj odrasel. Njegov »obraz« je odločnejši in resnejši. Poleg spremenjenega nosu, kamor so oblikovalci namestili emblem skozi celotno širino, so v odbijač namestili še vse bolj popularne LED dnevne luči. Brez večjih sprememb je ostala notranjost, ampak potrebe bo popravkih tudi ni bilo. Notranja postavitev je logična, minimalistična in simpatično oblikovana. Gumbov ni veliko in ti so lepo oblikovani in razporejeni, notranjost je dvobarvna, morda bi si želeli samo prijetnejši material, saj je občutek uporabe trde plastike precejšen.

Posebnost testnega citroena C3 je streha Zenit. Tako kot imajo številna vozila panoramsko streho, strešno okno ali celo zvezdice na stropu, citroenova streha Zenit predstavlja podaljšek vetrobranskega stekla daleč proti sredini vozila. Izvedba je narejena kakovostno, svetlobe v majhnih avtomobilih je že serijsko premalo, zato je takšen sladkorček zlata vreden. Optično se poveča prostornost v notranjosti, dnevne svetlobe je več, ponoči pa lahko v družbi gledate prave zvezde na nebu.

46587d774df0d29c6dfdfadfad235af2

Ob zažiganju sonca v voznikovo vidno polje in zaradi visokih poletnih temperatur lahko ta del strehe tudi zakrijete. Potrebno je malo stegniti roko in plastični del potegniti proti ogledalu. V takšni poziciji marsikdo sploh ne bi uganil, da se pod tem skriva steklena streha.

Motor, ki smo ga imeli pod pokrovom je trivaljnik, ki ima precej več prednosti kot slabosti. Glede na majhno delovno prostornino motorja 1192 ccm3 smo pričakovali večjo porabo, saj na avtocesti hitro dosežemo precejšnje število vrtljajev. Toda kar malo začudeni smo bili, ko smo ugotovili, da smo povprečno »kurili« okoli 5,5 litrov na 100 kilometrov. Zagotovo bi lahko ob ugodnejši vožnji in s pnevmatikami manjše dimenzije spravili porabo še nekoliko nižje. Edino kar nas je zmotilo je hrup motorja, saj je ob visokih obratih precej glasen.

Na prenovljenega citroena C3 gledamo kot na otroka. Nekoč smo ga videli kot igrivega in simpatičnega mestnega malčka energičnih barv, sedaj pa resnobo v temno sivi barvi, kakršnega smo vozili mi. 

Citroën C3 1.2 VTi seduction
Cena vstopne različice: 10.460 EUR (citroen 1.0 VTi attraction)
 
Cena testne različice brez dodatne opreme: 12.800 EUR (citroën C3 1.2 VTi seduction)
 
Dodatna oprema: naslon za roke, rezervno kolo manjše dimenzije, vetrobransko steklo zenith, connecting box, avtomatska klimatska naprava, 16" alu platišča, kovinska barva.
 
Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 14.470 EUR

GALERIJA

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO