BMW X3 xDrive35d

  • 23.09.2013
  • Žane Kurent
#

Če na navigacijskem zaslonu vidite piko, ki dobesedno leti skozi narisana naselja, potem je čisto možno, da omenjeno napravo držite pri sebi na letalu.

bmw-x3-xdrive35d-1379854048

Toda obstaja še ena možnost, saj se mi je podobna zgodba pripetila s testnim vozilom BMW X3 z oznako xDrive35d. Razlog je seveda v izrazito močnem 3,0-litrskem dizelskem šestvaljniku. Skrbi za zajetno zalogo moči, ki jo skozi celoten merilnik vrtljajev nikoli ne zmanjka ob občutni podpori tehnologije TwinTurbo. Sedaj vas že zagotovo zanimajo konji in navor? 313 KM in 630 Nm. Tako je, ob takšnih specifikacijah se marsikaj spremeni in X3 se sliši v nekoliko bolj privlačnem tonu.

Hiter in odličen menjalnik

Težko opišem občutek, ko se na osrednjem zaslonu pokažeta merilnika kilovatov in navora in njuna hitra rast. Telo se s silo namesti na udoben usnjen sedež, ki nudi odlično oporo z vseh strani. Obenem imate občutek, da vsa štiri kolesa pod vami »spodkopavajo« asfalt z avtoceste, ko potegnete mimo napol podrtih cestninskih postaj. Surova moč, ki ji ni para, za seboj pa pusti marsikaterega športnika. Do 100 km/h pospeši v samo 5,8 sekunde, brez kapljice znoja doseže tudi hitrost okoli 240 km/h.

Podvozje je čvrsto in se v hitrih ovinkih vozi brez večjih nagibanj, kljub višji oddaljenosti od tal

35d predstavlja vrh dizelske ponudbe pri modelu X3. Če trgovcu omenite željo po tem motorju, ste že ob 65 tisočakov. Naše testno vozilo je imelo še nekaj bonbončkov, ki so se mi zdeli sami po sebi samoumevni, vendar jih na seznamu serijske opreme ni, zato se je končna cena vozila ustavila pri skoraj 74 tisočakih. A o ceni nerad razglabljam, saj je to stvar vsakega posameznika in koliko je za štirikolesnika pripravljen odšteti.

Navzven deluje miren, njegovo mračno plat razkrije oznaka na vratih

Pogled od zunaj da jasno vedeti, da je precej večji, prostornejši in krepkejši od manjšega BMW-ja X1. Sedaj, ko smo spoznali obe vozili, je razlika v velikosti postala občutnejša. Iz tega vidika je X3 zanimiv avtomobil s svojim krogom kupcev, katerim je X5 občutno prevelik in X1 zgolj nabrita mestna »enka«, ki misli, da je terenec.

Toda, če se vrnem k motorju in zmogljivosti, ki je glavna nit testne X3, sem mnenja, da se takšnega stroja pod pokrovom na slovenskih cestah ne da dodobra izkoristiti, saj boste na meji s sosednjo državo še preden prestavite v šesto. Je konkreten nemški proizvod, izdelan za dolgoprogaše po njihovem Autobahnu. No, v poštev pridejo tudi lastniki težkih počitniških prikolic, večjih od mojega stanovanja.

GALERIJA

Hvaležna poraba

Velja nameniti še eno pohvalo v prid motorju in to je poraba. Medtem ko se malo litrski korejski dizelaši hvalijo s štirimi litri, sem uspel tole zverino spraviti na povprečno porabo okoli šestih litrov in pol. Peljal sem v načinu ECO Pro, pri katerem stopalka za plin ni zelo odzivna in naprave v vozilu, kot je klima, delujejo manj potratno. A čim preklopite v način SPORT in se malo podvizate, porabo spravite na okoli 9 litrov.

BMW X3 xDrive 35d avt. 230kW CO2: 162 g/km (dizel)

Cena osnovne različice: 43.100 EUR (X3 xDrive20i)

Osnovna cena testne različice: 65.050 EUR (X3 xDrive35d)

Dodatna oprema: regeneracija energije pri zaviranju, multifunkcijski volan, performance nadzor, X Line, športna sedeža spredaj, odlagalni paket, ogrevana sprednja sedeža, naprava za pranje žarometov, nadzor razdalje pri parkiranju spredaj in zadaj, senzor za dež in stikalo za avtomatski vklop luči, ksenonske luči za dolge in kratke žaromete, prilagodljiv snop žarometov, tempomat z zavorno funkcijo, razširjena povezava glasbenega predvajalnika z mobilnikom, bluetooth, navigacijski sistem Professional...

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 73.640 EUR

  • Vir: http://AvtoArena.si
  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO