BMW serije 1 114d

  • 31.07.2013
  • Žane Kurent
#

Običajen poletni dan, ko zunaj sonce skrbi za »prijetnih« 34 stopinj celzija in iz mene teče, kot da sem ravno prišel iz pod tuša. Naporen dan, ko veš, da boš zaradi vročine trpel še celo popoldne, se kot strela z jasnega prikaže... Ne, ni pivo ali katerakoli druga osvežitev. Pokličejo me iz slovenskega predstavništva BMW, če bi v naslednjem trenutku prišel po živo rdečo serijo 1 z novim dizelskim vstopnim motorjem. Kot nalašč, da poženem klimo in se usedem v pomanjšano različico dnevne sobe in soncu vrnem udarec.

bmw-serije-1-114d-1375306415

Sprva sem se še nekoliko lovil, saj sem kar nekaj časa iskal optimalno lego sedenja za volanom. Volan in sedež sem premikal v vse smeri, a nič kaj hitro našel tisto kar sem iskal. Bilo je potrebno nekaj privajanja, nakar te sedež oblije, vse je na dosegu rok in počutil sem se več kot odlično. Sama notranjost je kot se za BMW spodobi, uporabljeni so kvalitetni materiali in opremljen je bil s številno opremo, ki poenostavi vožnjo na cesti.

bmw-serije-1-114d-1375306409

Urban line za urbano okolje

Proti doplačilu skoraj dveh tisočakov, BMW vgradi Urban line paket opreme, ki se v notranjosti opazi v ambientnih lučeh različnih barv. LED diode so postavljene v prostoru za noge, na sredinski konzoli, stropu in na B stebričku in ustvarjajo. Tistih nekaj dni sem ponoči pred domom kot otrok pritiskal na odklep in zaklep vozila in potem opazoval vso tisto modro barvno zaveso, ki jo lahko ustvari samo še nočni klub. V sklopu Urban line prejmete še rdečo »crimson red« zunanjo barvo, ki moram reči, da v kombinaciji z belimi okrasnimi letvicami, resnično zažiga!

A del vsake udobne dnevne sobe je tudi odličen multimedijski sistem. BMW-jev je ustvarjen do te mere, da ponuja kvaliteto in enostavno uporabo, a zataknilo se mi je pri uporabi iPhona. Predvajanje glasbe preko USB ali »modrega zoba« ni bilo možno. Kasneje sem na spletu ugotovil, da ima omenjena serija težave pri prepoznavanju, zato so ponujali dodaten vmesnik. Žal precej moteče, predvsem zaradi spoznanja, da takšno povezavo omogočajo tudi Romuni v svojih nizkocenovnežih. Telefonija je sicer potekala nemoteno.

GALERIJA

Nov motor v ponudbi – 114d

Testni avtomobil se ponaša z novim 1,6-litrskim štirivaljnim dizlom, ki zmore 70 kW (95 KM). Povsem dovolj poskočen za mestna opravila, čeprav nima problemov niti s hitrimi prehitevanji. Motor je odziven in zabaven in vsekakor dobrodošel, saj je od 20 konjev močnejšega cenejši za 1150 evrov (116d ED), oziroma 1450 evrov (116d). Poraba pri mešanem ciklu je znašala okoli 5,5 litrov. Vsekakor vredno premisleka, saj, če prioriteta nakupa ni moč motorja, potem lahko mirno posežete po njem.

BMW 114d 70 kW CO2:109 g/km (dizel)

Cena osnovne različice: 23.300 EUR (BMW 114i)

Osnovna cena testne različice: 24.550 EUR (BMW 114d)

Dodatna oprema: urban line, kombinacija blago/usnje metro v barvi silver/black, 17" alu platišča Y-spoke 380, notranjost v barvi antracit črni, temnejša stekla, naprava za pranje žarometov, ksenonske luči za dolge in kratke žaromete, paket luči, radio BMW professional, BMW live funkcija, dodatek za prostoročno telefoniranje z USB vmesnikom, usnjen športni volan, pomični naslon za roke spredaj, okrasna letvica v barvi oksid srebrna mat, advantage paket

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 30.135 EUR

bmw-serije-1-114d-1375306445

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO