BMW 328i Gran Turismo

  • 13.05.2014
  • Žane Kurent
#

Ime Gran Turismo (GT) se je prvič pojavilo leta 2009, ko je na ceste zapeljal BMW serije 5 GT. Gran Turismo je karoserijska izpeljanka, kjer se strešna linija konča pri zadku precej visoko, s čimer se prostornina prtljažnika konkretno poveča. Če smo bili nad serijo 5 GT vizualno zelo razočarani, smo slab občutek imeli tudi pred lansiranjem serije 3 GT. Toda moram se ugrizniti v jezik, kajti BMW serije 3 GT je mnogo lepši od sorodne »petice«. Verjamite.

BMW serije 3 GT (Gran Turismo) je pri trgovcih na voljo od lanskega leta in bije oster boj proti karavanski različici serije 3 touring in terenskemu predstavniku X1. Zakaj sem izbral ti dve vozili?

Kupec, ki si želi prostornosti serije 3 touring, bo najkasneje v prodajnem salonu ugotovil, da ima serija 3 GT največji prtljažni prostor med člani družine 3 (520 litrov). Ena izmed opcij je tudi nakup BMW X1, ki nudi manj prostora, vendar je položaj sedenja za volanom višji. Tretja opcija je testna vožnja z BMW serijo 3 GT, ki je odličen kompromis vsega naštetega: ogromen prtljažni prostor, nekoliko višji položaj sedenja v primerjavi s touringom in bolj dinamična ter športna lega na cesti kot pri terenskem BMW X1. S tega stališča BMW serije 3 GT ni zgolj še ena novost v prodajni paleti, ki se pri BMW-ju širi hitreje kot luknja v slovenskem proračunu, ampak skriti adut, ki ga je vredno preveriti.

bmw-328i-gran-turismo-1399968737

Naj dodam, da ni velik samo prtljažni prostor, temveč se odlično sedi tudi na zadnjih sedežih. Čeprav kupejevska strešna linija terja svoj davek, sklonjenih glav v drugi vrsti vseeno nismo sedeli. Da ne omenjam prostora za noge, ki ga je več kot dovolj in je povsem na ravni večje serije 5.

bmw-328i-gran-turismo-1399968824

Voznikov prostor je takšen kot ga že poznamo: udoben, uglajen in višji. BMW se je odločil tudi za slovenski prevod navigacijskega sistema Professional in nadgradil iDrive, BMW-jev vrtljivi gumb z možnostjo prepoznavanja vnešenih črk.

bmw-328i-gran-turismo-1399969453

Testna izvedenka BMW serije 3 GT je bila opremljena z M paketom, s čimer smo za 3.654 evrov dobili športna sedeža z več oprijema, M usnjen volan, M aerodinamične dodatke in M športno podvozje, ki se obnese odlično. Vozilo kljub višjemu sedenju prinaša zadosten delež športnosti, vendar se pri hitri vožnji in ostrih zavojih pozna večja teža vozila (+140 kilogramov v primerjavi s touringom) in za 11 centimetrov daljša medosna razdalja.

GALERIJA

Na testu smo vozili bencinsko različico, ki je na zadku nosila oznako 328i. Gre za 2,0-litrski turbo polnjen motor s 180 kW (240 KM) in 350 Nm navora. Kljub teži 1645 kilogramov, je pospešek več kot soliden. Do 100 km/h pospeši v 6,1 sekundah, največja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h. Kombinirana poraba na testu je znašala okoli 9 litrov, ki se je dvignila  v bližino 11 litrov pri bolj dinamični vožnji in se spustila pod 7 litrov, če smo varčevali z gorivom na vso moč s pomočjo programa vožnje Eco Pro. Velja se ozreti tudi za primerljivo dizelsko različico s 160 kW (218 KM), ki stane tisočaka več. 6-stopenjski ročni menjalnik se je izkazal kot dober sopotnik, kar ni novost, saj velja za hitrega in natančnega.

bmw-328i-gran-turismo-1399968822

BMW 328i Gran Turismo
Cena vstopne različice: 38.450 EUR (BMW 320i Gran Turismo)
 
Cena testne različice brez dodatne opreme: 43.400 EUR (BMW 328i Gran Turismo)
 
Dodatna oprema: kovinska barva Glacier Silver, M športni paket, avtomatska zatemnitev notranjih in zunanjih ogledal, električna nastavitev prednjih sedežev, s pominov za voznikov sedež, ledvena opora za prednja sedeža, pomični naslon za roke spredaj, senzor za dež in stikalo za avtomatski vklop luči, ksenonske luči za dolge in kratke žaromete, prilagodljiv snop žarometov, Paket luči, navigacijski sistem Professional, BMW Apps, razširjena udobna telefonija
 
Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 55.395 EUR

Zaključek

Želite prostoren avtomobil, ampak je touring preveč klasične in dolgočasne oblike? Želite sedeti malenkost višje, vendar se po mestu nočete voziti s terencem? Nenazadnje, občasno radi pritisnete na plin. Imate na nakupovalnem listu napisano serijo 5? Hm, BMW serija 3 Gran Turismo je prav tako prostorna in udobna, vendar cenejša.

  • Foto: http://AvtoArena.si

AKTUALNO