Audi Q5 - predstavitev in cene novega modela

  • 22.03.2017
  • Anže Berlič
#

Audi je predstavil drugo generacijo model Q5, ki pa je hkrati tudi najbolje podajani model v svojem segmentu. Prvo generacijo so izdelovali od leta 2008 pa vse do leta 2016, v letošnjem letu pa je prišel čas za popolno prenovo. Tako smo dobili novega Q5, ki je ustvarjen za vse površine, ima močnejše boke in bolj atletsko postavo. Ponaša se z učinkovitimi motorji in novo quattro tehnologijo.

audi-q5-predstavitev-in-cene-novega-modela-1490184181

Pri Audiju so za novi Q5 pripravili paleto 14 barv zunanjih lakov. Na voljo je pet novo zasnovanih paketov opreme – sport in design, športni paket S line, design selection in paket zunanje opreme S line. Vsak od njih po svoje vpliva na zunan¬ji videz vozila: pri liniji design kontrastno sivi montažni elementi poudarjajo robustni značaj novega športnega terenca, medtem ko je Audi Q5 z linijo opreme sport v celoti lakiran v eni barvi. V primerjavi s prejšnjim modelom je novi Q5 pridobil pri domala vseh merah. Obenem se je njegova masa zmanjšala za do 90 kilogramov. Jekla najvišje natezne trdnosti in aluminij tvorijo inteligentno kombinacijo materialov za konstrukcijo karoserije.

audi-q5-predstavitev-in-cene-novega-modela-1490184082

V notranjosti je dovolj prostora za pet oseb, z najvažnejšimi merami pa novi model prekaša prejšnjega in tudi svoje tekmece. Nova zasnova paketov opreme ponuja strankam širok izbor barv in materialov.
Nova, izjemno učinkovita klimatska naprava je na voljo v dveh različicah. Serijski je trikraki večfunkcijski volan, opcijsko pa so na voljo še dodatne funkcije, kot je denimo ogrevanje volana. Ponudba sedežev vključuje veliko izvedb, vključno z možnostjo pnevmatske masažne funkcije. Opcijska ambientna osvetlitev v temi s 30 različnimi barvami v vozilu ustvarja zanimive poudarke. Glede na položaj zadnjega naslonjala ponuja prtljažnik v osnovi od 550 do 610 litrov prostornine, kar je 10 litrov več kot prejšnji model. Pri podrti zadnji sedežni klopi se prostornina poveča na 1.550 litrov.

audi-q5-predstavitev-in-cene-novega-modela-1490184228

Tudi pri asistenčnih sistemih se novi Audi Q5 s širokim naborom vrhunskih tehnologij uvršča v sam vrh svojega segmenta. Z inteligentno uigranostjo predstavljajo ti sistemi še en korak v smeri avtonomne vožnje. Združeni so v tri pakete – Tour, City in Parking. Prediktivna asistenca za učinkovitost vozniku z načrtnimi informacijami o bližnji okolici pomaga pri varčni porabi goriva. Sistem adaptive cruise  control (ACC) z asistenco za zastoje lahko v gostem prometu deloma prevzame tudi nalogo vrtenja volana. Audi active lane assist pomaga ohranjati želeno smer vožnje na voznem pasu. Prikaz oddaljenosti voznika opozori, če se zmanjša nastavljena varnostna razdalja. Asistenca za prečni promet zadaj, opozorilni sistem za izstopanje, asistenca za ovire in asistenca za zavijanje levo so ostale novosti, ki veliko pripomo¬rejo k večji varnosti. Enako velja za sisteme pre sense – Audi pre sense city, ki opozarja pred pešci in vozili ter v okviru sistemskih omejitev sproži avtomatsko zaviranje v sili, je del serijske opreme. Ponudbo dopolnjujejo parkirni sistem s krmilno avtomatiko, s kamero podprto prepoznavanje prometnih znakov in asistenca za nadzorovani spust.

audi-q5-predstavitev-in-cene-novega-modela-1490184246

Novi Audi Q5 bodo v Evropi začeli prodajati s petimi močnimi in učinkovitimi motorji: štirimi TDI-ji in enim TFSI-jem. Njihova moč se je povečala za do 20 kW (27 KM), pri čemer pa se je poraba goriva znatno zmanjšala. V novem Q5 so še posebej učinkoviti 2,0-litrski motorji TDI z močjo 110 kW (150 KM), 120 kW (163 KM) in 140 kW (190 KM). Izpopolnjeni motor 2.0 TFSI razvije moč 185 kW (252 KM). Temeljito je predelan tudi agregat 3.0 TDI, ki doseže moč 210 kW (286 KM) in navor 620 Nm.

audi-q5-predstavitev-in-cene-novega-modela-1490183891

Pogonski sklop SUV-ja, ki se uvršča v srednji avtomobilski razred, je v celoti razvit na novo – to velja tudi za 6-stopenjski ročni menjalnik, 7-stopenjski S tronic in 8-stopenjski tiptronic. Oba avtomatska menjalnika vključujeta funkcijo prostega teka, ki prispeva k varčni porabi goriva. Voznik ju lahko upravlja z izbirno ročico ali obvolanskima tipkama, v obeh primerih pa prenos signalov poteka po elektronski poti. Quattro s tehnologijo ultra odklopi pogon zadnjih koles, vedno kadar ta ni potreben, in ga po potrebi spet proaktivno vklopi. Ta novi koncept povečuje učinkovitost, ne da bi se zato zmanjšali vlečna sila in vozna dinamika. Za dizelski motor V6 ponuja Audi tudi opcijski športni dife¬rencial na zadnji premi, ki moč glede na potrebe porazdeljuje med levim in desnim kolesom ter s tem zagotavlja maksimalno vozno dinamiko.

audi-q5-predstavitev-in-cene-novega-modela-1490184207

Najcenejši Q5 z 2.0 TDI agregatom stane 41.900 €, za najdražjega, z 2.0 TFSI agregatom in quattro pogonom, pa bo potrebno odšteti 58.170 €.
 

GALERIJA

  • Vir: http://Audi
  • Foto: http://Anže Berli?

AKTUALNO