Audi A8: predstavitev in cena

  • 07.02.2014
  • Žane Kurent
#

Vse se je začelo leta 1988, ko je audi izpeljal zamisel o prestižni limuzini. Vse do danes se je veliko spremenilo, vsakokrat pa je audi A8 narekoval trend avtomobilski industriji. Letos je audijeva četrta generacija modela A8 doživela prenovo.

Audijevi oblikovalci so opravili nekaj optičnih izpopolnitev na maski in zadku. Največja novost pa so matrični LED žarometi in dinamični smerniki. Takšen matrični žaromet je razdeljen na 24 svetlobnih segmentov, vsak snop pa se delno med seboj pokriva. Prednost sistema je v izklopljivosti teh snopov, kar v praksi pomeni, da se žarometi izognejo vozilu pred nami. 

Nove barvne kombinacije in dekorativni elementi

Nalsednja pomembna novost je namenjena potnikom. Sedeže je možno obleči v ekskluzivno unikatno usnje naravnega videza, ki dobro uravnava vlago, je zračno in oddaja poseben naravni vonj. Za strojenje so uporabljene rastline kot so listi jagod, topinambur in listi octovca.

Reduciranje teže na vsakem koraku

Audi je že leta 1994 naredil ogromen preskok, ko se je kot prvi odločil za aluminjasto zasnovo, zaradi česar je bil od generacije prej lažji za 300 kilogramov. V današnjem času hujšanje temelji na detajlih. Lep primer so lita platišča, ki so zaradi drugačne zasnove lažja za približno 4,4 kilogramov na kolo (17,6 kilogramov na vozilo).

Pripomočki za varnejšo vožnjo

Pri takšnem gosposkem vozilu ne sme manjkati široke ponudbe asistenčnih sistemov za lažjo in udobnejšo vožnjo ter seveda varnejšo. Velja omeniti barvni projekcijski sistem zaslona z informacijami na vetrobranskem steklu. Asistenca za nočno vidljivost je nadgrajena in zazna večje divjadi. Active lane assist pa v kombinaciji z audi pre sense izvede korekcijski poseg volanskega obroča, še preden voznik zapelje z voznega pasu in se tako izogne trku z vozilom, ki se približuje po sosednjem pasu.

Izboljšave je deležna motorna paleta. Vsi motorji dosegajo okoljske standarde EU6, so pridobili na moči (do 25 kW/35 KM) in zmanjšali emisije do 8%.

Cenovni razpon je ogromen

Osnoven model audi A8 3.0 TDI (190 kW/258 KM) quattro clean diesel stane 89.900. 2,0-litrski TFSI hybrid stane tisočaka več, medtem ko vrh ponudbe predstavljata S8 4,0 TFSI (382 kW/520 KM) quattro za 153 tisoč evrov in 6,3-litrski dvanajstvaljnik W12 (368 kW/500 KM) s podaljšanim medosejem za 199 tisoč evrov.

GALERIJA

  • Foto: http://Audi

AKTUALNO