Aspark Owl: hiperavtomobil, ki je skoraj neresničen

  • 13.11.2019
  • Anže Berlič
#

S tako imenovano 'sovo' so nas dražili kar nekaj let, naposled pa je hiperavtomobil vendarle tu. Branje številk in zmogljivosti, ki ji premore prvi popolnoma električni japonski hiperavtomobil je naravnost neverjetno, občutki, ki jih bodo nekateri deležni ob vožnji takšnega avtomobila, pa morajo biti težko dojemljivi.


Pri Asparku trdijo, da je Owl električni hiperavtomobil, ki je med serijskimi cestnimi avtomobili najhitrejši v pospeševanju od 0 do 96 km/h. Za slednje potrebuje zgolj 1,69 sekunde. Tako hitro pospeševanje je mogoče zaradi štirih elektromotorjev, ki imajo skupaj kar 2.012 konjskih moči (1.480 kW) in pridelajo ogromnih 2.000 Nm navora. Najvišja hitrost, ki jo doseže Aspark Owl, znaša 400 km/h, za pospeševanje od 0 do 300 km/h, pa potrebuje zgolj 10,6 sekund. Baterija s kapaciteto 64 kWh naj bi imela dovolj energije za do 450 kilometrov dolgo pot, napolnila pa naj bi se v 80. minutah.

aspark-owl-hiperavtomobil-ki-pospesuje-najhitreje-na-svetu-1573656513

'Sovine' obline poudarjajo ženstvenost, celotna konstrukcija pa je narejena iz plastike, ki je okrepljena z ogljikovimi vlakni. Nerjaveče jeklo bomo našli zgolj v okviru strehe, kjer zagotavlja dodatno podporo. Višina hiperavtomobila je le 99 cm, teža monokoka iz karbonskih vlaken pa tehta le 120 kilogramov. O notranjosti nimamo dosti podatkov, vemo zgolj to, da bodo na voljo štirje zasloni, dva od tega pa bosta namenjena prikazu kamer, ki bosta služile kot stranska ogledala.

Izdelanih bo le 50 primerkov 'Sove', cena za posameznega pa znaša 2,9 milijona evrov.

 

GALERIJA

  • Vir: http://Aspark
  • Foto: http://Aspark

AKTUALNO