Alfa Romeo Stelvio - predstavitev in cene novega modela

  • 18.05.2017
  • Anže Berlič
#

Legendarni Stelvio je najvišji italijanski gorski prelaz, do katerega vodi cesta, dolga dobrih 20 kilometrov in ima več kot 75 ostrih zavojev. Maksimalni športni užitek za volanom ter suveren izkaz zmogljivosti na takšnih in bolj vsakdanjih poteh pa prinaša Stelvio, prvi SUV znamke Alfa Romeo, ki postavlja nova merila v razredu srednje velikih prestižnih SUV vozil.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495108853

Za resnično najboljši oprijem cestišča je novi Stelvio opremljen še s štirikolesnim pogonom Q4, ki so ga razvili pri Alfi Romeo, in izbirnim mehanskim samozapornim zadnjim diferencialom. Poleg zmogljivosti in vodljivosti se Stelvio ponaša še z obilo prostora za potnike, da lahko uživajo v udobni vožnji.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495109002

Športna eleganca z mojstrsko obdelavo in vrhunskimi materiali je prisotna tudi v notranjosti. Voznik je v središču, kar se odraža v poševni sredinski konzoli, nekoliko valoviti armaturni plošči in usnjenem volanu, ki se učinkovito prilagaja vsem slogom vožnje. Visok sedež daje občutek popolnega nadzora nad cesto in voznika niti malo ne prikrajša za užitek v vožnji. Instrumentna plošča s 3,5- ali 7-palčnim TFT zaslonom ponuja natančen pregled vseh pomembnih informacij, vmesnik med voznikom in avtomobilom pa je sestavljen iz dveh vrtljivih komand za preprosto in neposredno uporabo stikala Alfa DNA in sistema Alfa Connect. Slednji je glede na različico lahko opremljen s 6,5- ali 8,8-palčnim zaslonom z visoko ločljivostjo in vgrajeno navigacijo s tridimenzionalnimi zemljevidi.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495109041

Udobno vožnjo omogočajo dvopodročna klimatska naprava, dovršeni informacijsko-razvedrilni sistem Alfa Connect in odlični zvočni sistem znamke Harman Kardon z 8, 10 ali 14 zvočniki, odvisno od različice.
Mere novega Stelvia - dolžina 468 centimetrov, višina 167 centimetrov in širina 216 centimetrov – izražajo moč, dinamičnost in kompaktnost. Prtljažni prostor s 525 litri se lahko kosa z najboljšimi tekmeci. Ima priročna električna prtljažna vrata in z izbirnim stikalom Alfa Rotary je možnih osem različnih stopenj odpiranja.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495109038

Alfa Romeo Stelvio z 2-litrskim bencinskim motorjem s turbopolnilnikom in 206 kW (280 KM) je najboljši v razredu pri pospešku, saj od 0 do 100 km/h pospeši v pičlih 5,7 sekunde in doseže najvišjo hitrost 230 km/h. 2,2-litrski dizelski motor je prvi dizelski motor v zgodovini avtomobilov Alfa Romeo, ki je v celoti izdelan iz aluminija. Motor s štirimi valji ima sistem vbrizgavanja goriva najnovejše generacije, ki vključuje tehnologijo MultiJet II in prilagajanje hitrosti vbrizgavanja (IRS), ter delovni tlak 2.000 barov. Električno krmiljeni turbopolnilnik s spremenljivo geometrijo ponuja najsodobnejšo mehaniko, skrajšuje odzivne čase in hkrati zagotavlja večjo učinkovitost.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495108960

2,2-litrska dizelska različica s 154 kW (210 KM) je opremljena s tipalom hitrosti, vgrajenim v turbopolnilnik. Njene zmogljivosti so izjemne: doseže hitrost 215 km/h in od 0 do 100 km/h pospeši v 6,6 sekunde.
Ponudbo dopolnjujeta 2-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom in 147 kW (200 KM) ter 2,2-litrski dizelski motor s 132 kW (180 KM). Oba sta opremljena s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom Q4. 2,2-litrski dizelski motor s 132 kW (180 KM) in je na voljo s pogonom na zadnji kolesi.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495108957

Novi Alfa Romeo Stelvio se ponaša s številnimi dovršenimi varnostnimi sistemi, ki so na voljo kot serijska ali dodatna oprema. Integralni zavorni sistem (IBS) je inovativen elektromehanski sistem, ki s kombinacijo nadziranja stabilnosti in tradicionalne servozavore zagotavlja takojšnje zaviranje in rekordno kratke zavorne razdalje. Sistem opozarjanja na čelno trčenje (FCW) z radarskim tipalom in kamero, vgrajeno v vetrobransko steklo zaznava prisotnost morebitnih ovir ali vozil v smeri vožnje in voznika opozarja na nevarnost bližnjega trčenja. Če voznik ne ukrepa, sistem avtonomnega zaviranja v sili (AEB) samodejno zavira, da prepreči trčenje ali ublaži njegove posledice. Poleg tega funkcija prepoznavanja pešcev omogoča, da sistem AEB na podlagi informacij, ki jih pošiljata radar in kamera, avtonomno ustavi vozilo pri hitrosti do 65 km/h. Opozarjanje ob menjavi voznega pasu (LDW) voznika opozori, če zapelje čez mejno črto svojega pasu. Sistem za spremljanje mrtvih kotov (BSM) in sistem za zaznavanje vozil na zadnji strani vozila stalno spremljata zadnja mrtva kota in voznika opozorita na morebitno nevarnost. Aktivni tempomat hitrost samodejno prilagaja razmeram v prometu.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495108960

V ponudbi so trije nivoji opreme: Stelvio, Super in First Edition. Elegantno obliko modela poudarja 10 privlačnih barv karoserije in 13 litih platišč. Pri različici Super sta na voljo dva paketa za dodatno prilagoditev SUV znamke Alfa Romeo: Luxury Pack, ki med drugim vključuje električno nastavljive sedeže v oblazinjenju iz usnja v črni, rjavi, rdeči ali bež barvi, z gretjem ter lesenimi vstavki; ali Sport Pack, ki vključuje ogrevan usnjen športni volan s posebnim oprijemom, športne sedeže v oblazinjenju iz črnega, rdečega ali rjavega usnja, z električno nastavitvijo in gretjem, aluminijaste vstavke ter jekleno stopalko.

alfa-romeo-stelvio-predstavitev-in-cene-novega-modela-1495109022

Vstopni model Alfa Romeo Stelvio 2.2 Diesel 16v AT8 150 Stelvio je na voljo že za 34.990 € in na slovenskem trgu vključuje storitev Alfa Romeo 5 Plus, za 5 brezskrbnih let. Najdražja različica z 2.0 Turbo 16v AT8 Q4 280 First Edition pa je lahko vaša za 52.490 €.

GALERIJA

  • Vir: http://Alfa Romeo
  • Foto: http://Anže Berli?

AKTUALNO