45-letnica legendarnega citroena meharija

  • 08.05.2013
  • Uredništvo
#

Maj 1968. To slavno obdobje francoske zgodovine je navdihovalo upor, pa tudi svobodo, fantazijo… in brezskrbnost. Vrednote, ki jih uteleša citroen méhari.

Proizvajali so jih med letoma 1968 in 1987

Mehari, ki so ga predstavili 16. maja 1968 na igrišču za golf v Deauvillu, tedaj pod imenom Diane 6 Méhari, je presenetil:

- S svojo netipično zasnovo: vozilo brez ambicij, dostavnik in obenem vozilo za prosti čas, ki se pere z vodnim curkom in ki lahko enako dobro naloži seno ali pa jadralne deske. Tako s svojo modularnostjo in skromnostjo prevzema filozofijo spačka, 2 CV, obenem pa uporablja najsodobnejše materiale.
- S svojim imenom. »Méhari : ime za dromedarja v Severni Afriki  in v Sahari.Velik tekač, odporen, uporablja se kot jezdna žival«. Skratka, skromna žival, vzdržljiva in vsestranska, ki lahko prenaša potnike ali blago.
- In z izvirno scenografijo: za prikaz raznolike uporabnosti tega vozila se 20 manekenov razvrsti okoli razstavljenih vozil, oblečenih v oblačila kmetice, gasilca, avanturista ali pa plavalke, v barvah, ki se skladajo z barvami karoserij.  

Izdelali so jih 150 tisoč

Citroen mehari, ki ga je ustvaril Roland de La Poype, prinaša novosti s svojo karoserijo, v celoti iz plastike ABS (Akrilonitril-butadien-stiren), barvane v masi. Ta novi lahki material se da z lahkoto oblikovati in močno barvati.  Druga velika posebnost Méharija je ta, da se nad pasom karoserije strega v celoti sname, vključno pri vetrobranskem steklu, ki se prepogne na motorni pokrov.

S svojim visoko postavljenim podvozjem in plastično karoserijo se méhari vrine kamorkoli, še toliko bolj v izvedbi 4 x 4, ki so jo lansirali leta 1979 in ki lahko premaga vzpetine do 60 % naklona. Tako ponuja svobodo, ki je do danes še nihče ni vnovič dosegel.

45-letnica-legendarnega-citroena-meharija-1368030345

45-letnica-legendarnega-citroena-meharija-1368030343

  • Vir: http://Citroen
  • Foto: http://Citroen

AKTUALNO