40 let električne mobilnosti - od BMW 1602 do BMW i3

  • 11.12.2012
  • Žane Kurent
#

Prva serijska različica BMW i3, ki bo zapustila proizvodno linijo v Leipzigu konec 2013, bo zaznamovala vrhunec 40 let razvojnega dela pri BMW. Vse se je začelo na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, ko je modelna serija BMW v svoje vrste vključila dve električni testni vozili. Predelani modeli BMW 1602 so služili kot prevozno sredstvo za člane organizacijskega odbora, prav tako pa so jih uporabljali za podporo in snemanje različnih tekmovanj na dolge proge. Vseeno pa so bile 350 kilogramov težke svinčene akumulatorske baterije z dometom okoli 60 kilometrov brez dvoma neprimerne za uporabo v serijski proizvodnji avtomobilov. BMW je tako zagnal številne raziskovalne in razvojne projekte, ki bi na ceste prinesli izboljšano in predvsem bolj učinkovito tehnologijo za sisteme električnega pogona.

40-let-elektricne-mobilnosti-od-bmw-1602-do-bmw-i3-1355213025

Proti koncu leta 1975 je prvo eksperimentalno vozilo, izdelano na platformi BMW LS in opremljeno z novimi akumulatorskimi baterijami ter novim električnim motorjem, ponudilo prve ugotovitve. V 1980-ih je bil lansiran raziskovalni projekt z imenom “Električni avtomobil z visoko-energijsko baterijo”, ki je prinesel koristne izkušnje pri uporabi natrij-žveplovih enot za shranjevanje energije. BMW je prav tako izdelal posebno testno opremo za električne pogone z vgrajenim izračunavanjem moči. Poleg baterij je bilo testiranje tu osredotočeno predvsem na pogonski sistem in krmiljenje pogona. Da bi preizkusil koncept, je BMW predelal osem vozil BMW 325iX in testiral, kako se obnesejo v mestnem prometu, na primer kot dostavna vozila za nemško poštno službo.

40-let-elektricne-mobilnosti-od-bmw-1602-do-bmw-i3-1355213022

Obetavni rezultati raziskovalnega projekta, so spodbudili BMW k razvijanju povsem električnega vozila. Do tedaj so bila eksperimentalna vozila zgolj predelane različice standardnih serijskih modelov in so ponujala malo manevrskega prostora za prilagoditve posebnim potrebam električnega pogona, a se je vse to kmalu spremenilo. Delo BMW je okrepilo spoznanje, da so električna vozila s svojim omejenim dometom predvsem zanimiva za mestno uporabo. Prva namenska rešitev se je predstavila leta 1991 na  avtomobilskem salonu v Frankfurtu: BMW E1, električno “mestno vozilo” za uporabo v urbanih središčih in primestnem prometu. Že tedaj je ta prototip izstopal z nizko maso in visokimi stopnjami varnosti zaradi konsistentne izdelave iz lahkih materialov ter zelo močne zgornje karoserije.

Tudi zmogljivost vozila je zabeležila impresivne rezultate: z močjo 32 kW, največjim navorom 150 Nm in dometom okoli 160 kilometrov so spodbudne ključne vrednosti prav tako nakazovale na možnost vsakodnevne uporabe.

Poleg petih prototipov E1 je projekt prav tako vključeval 25 predelanih serijskih modelov BMW serije 3. Med leti 1992 in 1996 so z osmimi modeli BMW 325 na otoku Rügen v Baltskem morju testirali različne motorje, menjalnike in akumulatorske baterije v različnih vremenskih razmerah. Ta preizkus na terenu je prinesel številne podrobne podatke, ki so ponudili koristne vpoglede v nadaljnji razvoj električne mobilnosti. Projekt se je zaključil z BMW Electric leta 1997.

40-let-elektricne-mobilnosti-od-bmw-1602-do-bmw-i3-1355213021

Leta 2008 je bila za osebno in vsakodnevno uporabo izdelana serija 600 povsem električnih modelov MINI E. Ugotovitve, ki jih je BMW Group pridobil iz svojega pilotnega projekta, so bile prenesene neposredno v razvojni proces serijskega avtomobila. Še posebej je bil potencial litij-ionskih akumulatorskih baterij v MINI E dvignjen na nov nivo. Le leto kasneje, v začetku 2010 je BMW Group s svetovno premiero BMW Concept ActiveE še več energije usmeril v raziskovalne in razvojne dejavnosti. Praktični preizkusi preko 1.000 vozil tega modela so se pričeli v letu 2011. Podobno kot pri MINI E je bil glavni cilj izdelava Megacity Vehicle (MCV), ki se bo kmalu predstavil na trgu kot BMW i3. Sistem električnega pogona v BMW i3 Concept je odličen primer tega, kaj lahko prinese stalen in sistematičen razvoj: sistem ustvarja enako moč, a zaseda 40 odstotkov manj prostora kot pogonski sklop v MINI E.

40-let-elektricne-mobilnosti-od-bmw-1602-do-bmw-i3-1355213085

  • Vir: http://BMW
  • Foto: http://BMW

AKTUALNO