Zimske gume, oprema, sneg... Vse, kar morate vedeti o vožnji pozimi

  • 28.10.2014
  • Žane Kurent
#

Zima je čas, ko nam vreme ni tako naklonjeno, vozni pogoji pa so razmeroma slabši. Odločili smo se, da vam pomagamo pri pripravi avtomobila na zimo.

Priprava vozila na zimske razmere

Vožnja samo z zimskimi pnevmatikami! Zimske pnevmatike se tako imenujejo z razlogom, saj je zmes materialov prilagojena zimskim vremenskim razmeram kot so nizke temperature in sneg. Zato imajo zimske gume za razliko od letnih boljši oprijem, so varčnejše in nudijo daljšo življenjo dobo. Bodite pozorni na datum izdelave vaše zimske gume in višino profila, ki ne sme biti manjši od treh milimetrov.

Test zimskih gum 2014/2015

V kolikor boste zimo vseeno preživeli z letnimi pnevmatikami na vozilu, imejte v prtljažniku zimske verige, saj vas lahko v nasprotnem primeru kaznuje policist.

zimske-gume-oprema-sneg-vse-kar-morate-vedeti-o-voznji-pozimi-1414507592

Preverite stanje vašega vozila in nivo tekočin

Ali je vaše vozilo v brezhibnem stanju? V kolikor dvomite v določen del avtomobila, ga odpeljite na pregled k serviserju. Sicer pa preverite nivo tekočine za steklo, ki mora vsebovati zimsko čistilo proti zamrzovanju. V kolikor boste dolili samo vodo, lahko ta zamrzne in rezervoar poči. Hkrati preverite delovanje sistema za brizganje tekočine na stekla, sistem za ogrevanje in odmrzovanje stekel, klimatsko napravo, stanje akumulatorja, usmerjenost svetlobnega snopa (preverite vse žaromete, tudi tiste nad okvirčkom za registrsko tablico), kvaliteto brisalcev...

Dobro je imeti v avtomobilu tudi...

Zimsko opremo je pametno dopolniti tudi s prekrivalom za vetrobransko steklo in s kabli za pomoč pri vžigu ob praznem akumulatorju. Pozimi moč akumulatorja pade za nekajkrat, zato je možnost nevžiga večja. Naj ne manjka tudi strgala za led, metlice in manjše lopate za sneg.

zimske-gume-oprema-sneg-vse-kar-morate-vedeti-o-voznji-pozimi-1414507775

Preden se odpravite na pot

Imate zasnežen avtomobil? Očistite ga. Poskrbite, da na njem ne bo večje količine snega, ki bi lahko kasneje med vožnjo ovirala vas ali druge voznike v prometu. V nasprotnem primeru je možnost prometne nesreče večje, elektronske naprave v avtomobilu porabijo več energije in večji je aerodinamični upor, ki zviša porabo goriva.

Prilagodite način vožnje

Vidljivost je slabša, zavorna pot je daljša, sneg se oprijema cestišča, zato moramo vožnjo prilagoditi razmeram na cesti. Naj bodo vaša vožnja čimbolj enakomerna, brez sunkovitega pospešvanja, zaviranja in manevriranja. Bodite pozorni! Prvi kilometri z avtomobilom naj bodo preudarni, dokler se motor in vse naprave ne ogrejejo.

zimske-gume-oprema-sneg-vse-kar-morate-vedeti-o-voznji-pozimi-1414507904

Izboljšajte vožnjo na snegu

Kako zmanjšati porabo goriva?

Varna vožnja je tudi varčna vožnja. Vozite razmeram na cesti primerno, pospešujte in zavirajte počasi, motorja ne zadržujete predolgo časa v visokih vrtljajih, redno kontrolirajte tlak v pnevmatikah in skrbite, da na vozilu nimate po nepotrebnem strešnega prtljažnika in nosilcev, ki skrbijo za slabšo aerodinamičnost vozila.


AKTUALNO