Želite izvedeti več o starodobnikih, restavriranju, vzdrževanju in zakonodaji?

  • 17.03.2015
  • Uredništvo
#

Slovenska veteranska avto moto zveza prireja prvi slovenski forum o zgodovinskih in starodobnih vozilih. Potekal bo v Ljubljani, 21.3. v hotelu Four points by Shareton. Brezplačni dogodek za vse prave ljubitelje starodobnikov bodo popestrila predavanja najboljših strokovnjakov iz tega področja pri nas. 

zelite-izvedeti-vec-o-starodobnikih-restavriranju-vzdrzevanju-in-zakonodaji-1426617260

Danes se vedno bolj razlikujemo po tistem kar imamo: nekateri imajo vse, drugi vedno manj, vozila še vedno ostajajo povezovalni člen med vsemi ekonomskimi razredi, industrijsko razvitimi narodi in tistimi v razvoju. Čeprav so izhodišča proizvodnje vozil bila mogoče v njihovih začetkih različna (evropski trg je zaznamovala bolj kulturno-umetniška, torej estetska, ameriški pa že od začetka popularistično-industrijska proizvodnja), se glede na sam razvoj industrije kmalu smeri poenotijo in sledijo skupnemu cilju: to je hitrejšemu prevozu ljudi ali tovora na daljše razdalje. Tekmovalnost je silila proizvajalce vozil k drznejšemu in inovativnemu razmišljanju po nadgradnji in dovršenosti motorjev kot tudi same oblike, po preizkušanju novih materialov in tekočin.

zelite-izvedeti-vec-o-starodobnikih-restavriranju-vzdrzevanju-in-zakonodaji-1426617261

O SVAMZ
SVAMZ – Slovenska Veteranska Avto Moto Zveza je vseslovenska neprofitna organizacija s statusom društva v javnem interesu na področju kulture, ki združuje ljubitelje starodobnih vozil, tako društva kot posameznike. V zvezo je včlanjeno več tisoč članov z okoli 11.000 starodobnimi vozili, kar predstavlja 80% vseh predvojnih in 60% povojnih starodobnih vozil na Slovenskem. 

Znanje in izkušnje so  bile prenesene posredno tudi na serijska vozila. Prav ta serijska proizvodnja in vse večja konkurenca sta silili k nižjim cenam vozil na trgu, torej širšemu spektru uporabnikov. Industrija motornih vozil je pripeljala do novih delovnih mest, razvoja podeželja, cestnih povezav, razvoja naftne industrije, idr. Danes si življenja brez tega »družinskega člana« enostavno ne znamo več predstavljati, postal je del našega vsakdana, nuje in razvade.

zelite-izvedeti-vec-o-starodobnikih-restavriranju-vzdrzevanju-in-zakonodaji-1426617262

Vozila, za nekatere zgolj stara vozila, za druge zbirateljski predmeti, ki jih danes pod predpostavko, da izpolnjujejo določene kriterije, opredeljujemo kot starodobna vozila, so  tako viri in dokazi človeške zgodovine in kulture, ne glede na njihov izvor in razvoj. Motorna vozila so spremenila potek zgodovine bolj kot katerakoli iznajdba kadarkoli prej!

Prireditve v letošnjem letu pod okriljem SVAMZ
slovenski forum o zgodovinskih in starodobnih vozilih – marec - Ljubljana 
 
Poletna Muzejska noč 2015  – junij -  Celje 
 
FIVA Motorcycle Week 2015 – Srečanje Motornih koles znamke Laverda – junij – Tolmin 
 
Cvetje in vozila: jesenska parada (dobrodelna prireditev) – Špan d.o.o. in Občina Blagovica – oktober

Slovenska veteranska avto moto zveza se je odločila, da ta segment zgodovine približa širši javnosti. Pripravili smo zanimiva strokovna predavanja in večer namenjen druženju in izmenjavi mnenj, zgodb, zamisli. Pridružite se jim s svojimi starodobnimi vozili v soboto, 21.03.2015 od 14:00 naprej,  v Four points by Shereton (nekdanji  hotel Mons). Več na povezavi.

zelite-izvedeti-vec-o-starodobnikih-restavriranju-vzdrzevanju-in-zakonodaji-1426617258

  • Vir: SVAMZ
  • Foto: SVAMZ/Facebook

AKTUALNO