VW golf R touch koncept s številnimi zasloni na dotik in upravljanjem na daljav

  • 10.01.2015
  • Andrej Jama
#

Volkswagen je na sejmu CES 2015 predstavil svoj koncept e-Golfa, imenovanega golf R touch. Poudarek so naredili pri zaznavanju gest človeka, za kar menijo, da bo naslednji korak pri upravljanju z avtomobilom.

Pri Volkswagnu pravijo, da bo avtomobil prepoznaval geste vseh potnikov v avtomobilu s pomočjo števlinih senzorjev. Brez pritiska zaslona na dotik je tako prikaze in funkcije mogoče upravljati s kretnjo roke. Zamah v smeri vetrobranskega stekla na primer sproži zapiranje, zamah stran od vetrobranskega stekla pa za odpiranje pomičnega strešnega okna. Tako inteligenten je tudi postopek nastavljanja sedeža.

vw-golf-r-touch-koncept-s-stevilnimi-zasloni-na-dotik-in-upravljanjem-na-daljavo-1420811891

vw-golf-r-touch-koncept-s-stevilnimi-zasloni-na-dotik-in-upravljanjem-na-daljavo-1420812024

Praktično vse nastavitve v golfu R touch so implementirane preko zaslonov na dotik in senzorjev. Zato je ta golf opremljen s tremi 12,8-paličnimi visokoresolucijskimi zasloni na dotik in 8-palično "nadzorno ploščo", kjer uporavljamo klimatsko napravo, multimedijski center ipd. ter 12,3-paličnim zaslonom, ki prikazuje vse informacije o avtomobilu.

V sistemu so povezave najrazličnejših vmesnikov za pametne telefone MirrorLink™, Android Auto (Google) in CarPlay (Apple) povezane v sistem App Connect.

vw-golf-r-touch-koncept-s-stevilnimi-zasloni-na-dotik-in-upravljanjem-na-daljavo-1420812031

Volkswagen je predstavil še eno evolucijsko stopnjo parkirnega sistema ParkAssist – priučeno parkiranje oz. "Trained Parking". Vozilo pri tem skenira pogosto prevoženo pot do parkirišča, jo shrani in jo nato ponovno prevozi delno avtomatizirano. V naslednji fazi inovacije bo ta potek mogoče upravljati tudi daljinsko. V tem primeru lahko voznik na poti do priučenega ciljnega parkirišča izstopi, pusti, da se avtomobil pelje delno avtomatizirano, in ga nadzira preko daljinskega upravljalnika ali pametnega telefona. Tako bo možno tudi samodejno odparkiranje na priučeni poti.

vw-golf-r-touch-koncept-s-stevilnimi-zasloni-na-dotik-in-upravljanjem-na-daljavo-1420812026

Kot zadnjo noviteto volkswagen v Las Vegasu z e-Golfom Intelligent Charge predstavlja, kako bo električne avtomobile v prihodnosti mogoče polniti z uporabo indukcije. Vozilo se pri tem samodejno usidra nad polnilno ploščo; vtiči in kabli pri takšnem polnjenju niso več potrebni.

GALERIJA

  • Vir: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

AKTUALNO