Volvovo delo na področju zaščite pešcev je nagrajeno z nagrado NCAP

  • 01.06.2013
  • Uredništvo
#

Volvovo inovativno delo na področju zaščite pešcev je bilo nagrajeno z globalno nagrado za inovacije NCAP 2013. Nagrado bo danes prejela prof. Lotta Jakobsson, višja tehnična strokovnjakinja za varnosti v Volvovem varnostnem centru, na konferenci ESV (Enhanced Safety of Vehicles) v Seulu.

Prof. Lotta Jakobsson na konferenci ESV predstavlja Volvove izjemne dosežke na področju zaščite pešcev, vključno s tehnologijo zračne blazine za pešce v novem Volvu V40.

»Namen na svetu prve zračne blazine za pešce je, da pomagamo zaščiti te ranljive uporabnike cest, ko trčijo s pokrovom motorja ali na področje okoli vetrobranskega stekla, kjer je višje tveganje za težje poškodbe glave,« pravi Lotta Jakobsson.

Dvignjen pokrov motorja za deset centimetrov

Sedem senzorjem na sprednjem delu vozila prenaša signal na kontrolno enoto. Ko avto pride v stik s predmetom, kontrolna enota oceni signale in če zazna obliko človeške noge, se sproži zračna blazina za pešce.

Pokrov motorja je opremljen s pirotehničnimi mehanizmi, ki, ko je sistem aktiviran, sprostijo varovalo in zadnji del pokrova za motor. Istočasno je napihnjena zračna blazina. Med napihovanjem zračna blazina dvigne pokrov motorja za deset centimetrov.

Dodan prostor, med pokrovom motorja in trdimi komponentami v predelu motorja, omogoči, da se pokrov lahko deformira, absorbira energijo in ublaži trk z glavo ali prsnim košem.

»Zračna blazina ima dvojno funkcijo. Dvigne pokrov motorja in ustvari prostor. Potem pa pomaga ublažiti trk tako, da prekrije trde dele okoli vetrobranskega stekla,« razloži Lotta Jakobsson.

GALERIJA

  • Vir: Volvo (PR sporocilo)
  • Foto: Volvo

AKTUALNO