Volvo s konceptom avtomobila, ki samodejno parkira v garažnih hišah

  • 24.06.2013
  • Uredništvo
#

Volvo Car Group je razvil koncept za samodejno parkiranje, konceptni avto pa bo predstavljen na novinarskem dogodku v naslednjem tednu. Avtomobil sam, brez voznika v vozilu, najde in parkira na prosto parkirno mesto ter brez težav komunicira tudi z ostalimi vozili in pešci v parkirni hiši.

»Samodejno parkiranje je konceptna tehnologija, ki vozniku olajša iskanje prostega parkirnega mesta. Voznik samo pusti vozilo pred vhodom v parkirno hišo in ga pobere na istem mestu kasneje,« pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Group.

Tehnologija Vehicle 2 Infrastructure, z drugimi besedami oddajniki cestne infrastrukture, obvesti voznika, ko je storitev na voljo. Voznik uporablja mobilno aplikacijo, da aktivira Samodejno parkiranje (Autonomous Parking) in se oddalji od avtomobila.

Avto uporablja senzorje za lociranje in navigiranje do prostega parkirnega mesta. Postopek je obraten, ko voznik pride po vozilo.

GALERIJA

Komuniciranje z drugimi vozili in cestnimi uporabniki

Združevanje samodejne vožnje z zaznavanjem in samodejnim zaviranjem omogoča, da vozilo varno komunicira z drugimi vozili in pešci v parkirni hiši. Hitrost in zaviranje sta prilagojena za gladko integracijo v parkirno okolje.

»Naš pristop temelji na načelu, da se mora samodejno vozeče vozilo varno premikati v okoljih z vozili, ki nimajo samodejne vožnje, in nezaščitenimi uporabniki cest,« pojasni Thomas Broberg.

Pionirske samostojne tehnologije
Namen Volva je vodstvo na področju samodejne vožnje s tem, da se premika preko konceptov in da dejansko prinaša pionirske tehnologije, ki bodo dosegle stranke. Koncept za samodejno parkiranje oz. "Autonomous Parking", je eden izmed mnogih projektov na tem področju.

  • Vir: Volvo
  • Foto: Volvo

AKTUALNO