Več kot 100.000 ljudi je nasedlo Facebook strani, ki naj bi podarila dve vozili BMW M5

  • 09.12.2014
  • Žane Kurent
#

"Na božični večer bomo podarili dve vozili BMW M5. Srečna dobitnika bomo kontaktirali preko zasebnega sporočila. Sedaj pa všečkajte sporočilo, v komentar sporočite barvo, ki si jo želite in pritisnite "Deli". Ne pozabite tudi všečkati naše Facebook strani. Srečno vsem!"

Tako nekako je izgledalo sporočilo, ki ga je med vikendom večkrat objavila Facebook stran BMW M Power. Omenjeno "nagradno igro" sem opazil tudi sam, saj je nekaj mojih Facebook prijateljev to tudi dejansko storilo.

Seveda je šlo za klasičen Facebook "nateg", ki mu je podleglo več kot 100 tisoč uporabnikov Facebooka in to v zgolj nekaj dneh. Omenjena Facebook stran je do tega trenutka že izbrisana, saj so uredniki družbenega omrežja nemudoma zasledili prevaro. "Menim, da ljudje vejo, da gre za laž in nagradna ne obstaja, vendar so mnenja, da deljenje povezave ne mora škoditi in po tihem kljub temu upajo, da žreb obstaja", je za CNN o Facebook prevarah povedal Tim Senft, ustanovitelj strani Facecrooks.com, ki se ukvarja s tovrstno problematiko.

Kako prepoznati laž?

Že kanček zdrave pameti nam da vedeti, da BMW za Božič nikakor ne bo podaril dve športni različici BMW M5. Že postopek "nagradne igre", ki zahteva vaše deljenje povezave je sumljiv, še bolj pa fotografija ob objavi, ki prikazuje staro različico BMW M5, kasneje pa še koncept BMW serije 2 active tourer.

Senft je opozoril tudi na to, da lahko na ta račun kasneje administratorji teh Facebook strani aktivirajo aplikacijo, ki vas zopet zvabi k sodelovanju, od vas pa dobijo potrebne kontaktne podatke, nehote pa lahko kliknete tudi na škodljivo povezavo.

Naslednjič, ko boste opazili nekaj, kar je predobro da bi bilo resnično, potem zagotovo ne obstaja.

  • Vir: Facebook
  • Foto: Zajeta slika

AKTUALNO