V Sloveniji: škoda superb

  • 06.09.2013
  • Žane Kurent
#

Vas zanima nakup prenovljene škode superb? Lahko vam zaupam vašo izbiro: kupili boste superba combi z 2,0-litrskim TDI motorjem s 103 kW (140 KM) in v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. No, vedno obstaja možnost, da boste kupili superba z drugačno konfiguracijo, toda po besedah slovenskega uvoznika se največ kupcev, več kot 80 odstotkov, odloči za takšnega dizelskega karavana s srednjim nivojem opreme Ambition. Morda je za manjši delež limuzin na slovenskem trgu kriv tudi ne preveč všečen zadek, toda direktor Škode v Sloveniji, Petr Podlipny, je prepričan, da je zadnji del po prenovi precej lepši! Se strinjamo.

Razlike po prenovi se vidijo še v spremenjeni maski, novemu logotipu in drugačni obliki žarometov z dvema LED trakovoma na straneh. Novost v ponudbi so tudi biksenonski žarometi. Vse po zadnji Škodini modi. V notranjosti je nov trikraki volan in ročica menjalnika. V najvišjem paketu opreme Laurent&Klement je v ponudbi po novem privlačna kombinacija rjave in slonokoščene barve.

Dolgonogi potniki boste hvalili stikalo za električni nadzor sovoznikovega sedeža – ni lepšega kot imeti svobodne in sproščene noge. Njegov sedež boste lahko nastavljali kar s svojega naslonjača v drugi vrsti. Pri Škodi so poskrbeli tudi za manj voznikovega stresa, saj bodo tisti nevešči parkiranja 4,8 metrov dolgega superba, lahko parkirali s pomočjo nove različice asistenta za parkiranje. Ta zmore izvoz s parkirnega mesta in parkiranje v vzdolžni in vzvratni smeri pod pravim kotom. Za samodejno manevriranje potrebuje tudi manj prostora (300 mm spredaj in 300 mm zadaj).

Novi superbovi motorji so po prenovi modela postali varčnejši, kar pomeni vgradnja start/stop sistema in regeneracije zavorne energije. Najbolj varčna izvedba GreenLine tako porabi zgolj 4,2 litrov dizelskega goriva na 100 kilometrov. Obstajajo še številne druge kombinacije dizelskih in bencinskih motorjev, z ročnim ali avtomatskim menjalnikom, da 4x4 pogon (4. generacija Haldex sklopke) niti ne omenjam.

Cene? Za prenovljenega superba morate odšteti vsaj 19.990 evrov (limuzina, GreenLine 1.6 TDI 77 kW) ali največ 47.263 evrov za Combi izvedenko Laurin&Klement 3.6 FSI 4×4 z DSG menjalnikom.

GALERIJA

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO