V Dubaju imajo "problem" s številnimi zapuščenimi luksuznimi avtomobili

  • 20.11.2014
  • Andrej Jama
#

Nekatera mesta imajo težave z onesnaženjem, druga s kriminalom, medtem, ko se Dubaj že nekaj let sooča z zapuščenimi luksuznimi avtomobili, ki nabirajo prah na parkiriščih in ulicah ter povzročajo težave lokalnim oblastem.

GALERIJA

Razlog za to je predvsem finančna kriza, ki je prizadela mnoge bogataše v Dubaju. Tuji in domači investitorji so pretekla leta veselo zapravljali denar za luksuzna nemška in italijanska vozila, ko je nenadoma zmanjkalo denarja za odplačevanje obrokov. Po šeriatskem pravu je dolg kaznivo dejanje, za katerega je že za manjše prekrške, kot je neplačan obrok ali nekrit ček, zagrožena zaporna kazen. Mnogi poslovneši so tako iz strahu pred ječo zapustili državo v naglici in pusitli za seboj, po zadnjih raziskavah, že preko 3.000 luksuznih vozil. Velik del zapuščenih vozil si sedaj lahko avtomobilski navdušenci ogledate prav na parkirišču dubajskega mednarodnega letališča.

v-dubaju-imajo-problem-s-stevilnimi-zapusceni-luksuznimi-avtomobili-1416408008

Lokalna oblast po ugotovitvi, da je vozilo zapuščeno, izda opomin, na katerega se mora lastnik odzvati v 15. dneh. V kolikor se lastnik ne odzove, policija odpelje avtomobil na deponijo, kjer ga lahko lastnik odpelje proti plačilu manjše kazni. Težava pa je v tem, da večine zapuščenih avtomobilov lastniki nikoli ne odpeljejo, zato lokalna oblast vsako leto proda več sto vozil na dražbi, a jim kljub temu ne uspe "počistiti" voznega parka.

 

  • Vir: NYtimes, Business Insider, TopGear
  • Foto: messynessychic, Flickr, TopGear

AKTUALNO