Tesla v letu 2014 ne pričakuje dobička

  • 09.05.2014
  • Andrej Jama
#

Pred enim letom so pri Tesla Motors objavili četrtletno poročilo, ki je kazalo velik dobiček od prodaje svojega modela S. Za letos pa tesli ne kaže tako rožnato, saj so prvo četrtletje zaključili s 50 milijoni dolarjev izgube.

Tesla E - nova električna tesla, ki bo stala okoli 25 tisoč evrov

Razlog tiči prevsem v velikem vložku v razvoj novega modela - tesla X SUV, postavitvi novih polnilnih centrov, izgradnji novih "Gigafactory" tovarn za baterije in povečanju proizvodnjih kapacitet. V svojem poročilu so zapisali:

"Z vsemi novimi iniciativami pričakujemo rdeče številke za leto 2014. V tem in prihodnjem letu se bomo osredotočili predvsem na agresivno razširitev proizvodnje."

tesla-v-letu-2014-ne-pricakuje-dobicka-1399642378

Del izgube je tudi zaradi raširitve razvojne ekipe za model X, ki je sedaj 17 odstotkov večja od zadnjega četrtletja lani, ter prilagoditev modela S za globalni trg.

Katere vsebine lastniki tesla model S iščejo po svojih integriranih brskalnikih?

So to slabe napovedi za Teslo? Sploh ne. Pomeni le, da imajo dovolj kapitala in ambicij za rast in to za sabo potegne tudi rdeče številke za prihodnja četrletja. Kljub slabšemu poročilu pa je v poročilu tudi nekaj svetlih točk. Sporočajo namreč, da so v prvem četrtletju letošnjega leta proizvedli 7.535 modelov S za globalni trg in uspešno dostavili 6.500 avtomobilov. Pričeli so tudi izdelovati električni pogon za mercedes razred B in nameravajo investirati 650 do 850 milijonov dolarjev za povečanje proizvodnje.

  • Vir: Tesla
  • Foto: Tesla

AKTUALNO