Tesla S na neodvisnem aerodinamičnem testu prehitel mercedes CLA

  • 12.06.2014
  • Andrej Jama
#

Ko je mercedes-benz predstavil svoj novi CLA, so Nemci ponosno povedali, da je njihova štirivratna limuzina v tem segmentu najbolj aerodinamičen avto na trgu, s koeficientom zračnega upora 0,23. Tako je CLA postavil visoke standarde in veljal za najbolj aerodinamičen avtomobil.

Zadnji (neodvisni) test zračnega upora pa je pokazal, da je koeficient CLA-ja višji kot je bil predstavljen in sicer 0,30. Po poročanju revije Car&Driver, se je med petimi testiranimi vozili na prvo mesto uvrstil tesla S, ki je (v preteklosti) s koeficientom 0,24 tesno sledil nemškemu tekemcu. Drugo mesto pripada toyoti prius (0,26), tretje chevroletu voltu (0,28),  četrto je zasedel prvotni zmagovalec mercedes-benz CLA (0,30) in peto nissan leaf (0,32). Kratek prispevek iz testiranja si lahko pogledate v spodnjem videu.

Potrebno je tudi vedeti, da je številka precej odvisna od merilnih naprav, saj veterni tuneli (naprava, ki se uporablja za preučevanje toka zraka okoli objektov) niso povsod enaki. Kakorkoli že, CLA je pri tem testu močno razočaral, ne glede na koeficient, saj je bil testiran v istem veternem tunelu kot ostali štirje avtomobili. Ali je bila številka, ki jo je javnosti sporočil Mercedes napačna, ali pa so v zanosu, da bodo prehiteli ameriškega konkurenta naredili test nekoliko "po svoje", verjetno ne bomo nikoli izvedeli.

  • Vir: Car&Driver
  • Foto: Zajeta slika

AKTUALNO