Tesla bo jutri predstavil najpomembnejši avtomobil tega leta - tesla model X

  • 28.09.2015
  • Andrej Jama
#

Jutri, 29. septembra, bo generalni direktor Tesla Motors, Elon Musk, v njihovi tovarni v mestu Fremont, Kalifornija predstavil težko pričakovani model njihovega električnega SUV-ja - model X.

Več o avtomobilu bomo poročali po konferenci, trenutno pa lahko povemo to, da gre za eno najbolj pomembnih predstavitev letos.

Zakaj najbolj pomemben avto letos?

Tesla model X ni le najbolj pomeben avtomobil, ki ga je Tesla naredil v svojem dobrem desetletju delovanja, ampak gre za najbolj pomemben avtomobil letos. Zakaj?

Tesla je dokazal, da se lahko s svojim modelom S kosajo z največjimi proizvajalci luksuznih avtomobilov. Po roadsterju, električnem dvosedu, ki ga je Tesla izdeloval med leti 2008 in 2012 so v Tesla Motors leta 2012 predstavili njihovega trenutnega paradnega konja - model S. A na trgu je zadnja leta veliko povpraševanje po športnih terencih, kar pa model S ni in česar Tesla do sedaj še ni prodajal. To se bo spremenilo jutri.

Če bo model X tako zmogljiv kot model S, potem bo to eden najboljših športnih terencev na trgu. Trenutno se z najboljšimi luksuznimi športnimi terenci ponašata Land Rover in Porsche, ki pa niso električni. Tesla tudi za model X obljublja nore pospeške, ki bodo vozilo od 0 do 100 km/h pognali v dobrih 3 sekundah, česar trenutno ne zmore noben SUV na trgu.

Naj omenimo še zadnja vrata, ki jih še nismo videli pri tovrstnih tipih vozil. Zadnja vrata (imenovana "Sokolja krila") se odpirajo navzgor, tako da je omogočen lažji dostop do tretje vrste sedežev (v kolikor so nameščeni v prtljažnem prostoru).

tesla-bo-jutri-predstavil-najbolj-pomemben-avtomobil-tega-leta-tesla-model-x-1443446400

Model X je neke vrste most do modela 3, za katerega je predvidena množična proizvodnja in bo cenovno dostopen povprečnim uporabnikom. Tesla bi lahko ostal manjši proizvajalec luksuznih avtomobilov s 6-mestnimi številkami vozil na cenikih, a Musk je odločen, da bo izboljšal svet z električnimi avtomobili. Model S je bil dokaz, da je Tesla Motors lahko resen konkurent na trgu avtomobilov, model X je dokaz, da Tesla nadaljuje z razvojem in se želi približati večji masi kupcev.

Tesla X je prevetril Teslino filozofijo v dizajnu in inženiringu. Teslini avtomobili niso tipični luksuzni avtomobili, temveč predstavljajo minimalistično idejo Silicijeve doline o dobrem, učinkovitem dizajnu. Franz von Holzhausen ni oblikoval modela S, da bi presegel dizajne Mercedesa, BMW-ja ali Porscheja - naredil je dizajn izjemno učinkovitega električnega vozila. Tudi model X bo šel po smernicah njegovega predhodnika - ne ravno v slogu "manj je več", temveč bolj "ne pretiravajmo", kar je pogosto težava pri oblikovanju avtomobilov, ko oblikovalci sanjajo, inženirji pa rečejo: "Ne!"

Če je Tesla vse te podrobnosti spravil v model X, bo ta model zagotovo uspešnica. In uspešnica bo X moral biti, ker sicer ne bo modela 3, ki si ga bomo morda lahko celo privoščili.

  • Vir: Tesla Motors, BI
  • Foto: Tesla Motors, Reuters,

AKTUALNO