Svetovni pokal zviša porabo goriva zagretim navijačem

  • 30.06.2014
  • Nejc Kovačič
#

V času nogometne evforije, ki jo spodbuja svetovni pokal v Braziliji, veliko navijačev okrasi svoje avtomobile z zastavami in ostalimi navijaškimi rekviziti. S tem pokažejo privrženost in podporo reprezentanci, vendar pa se večina ne zaveda, da škodujejo povprečni porabi svojega jeklenega konjička in prispevajo več izpustov CO2 v ozračje. Splošno znano je, da kakršenkoli dodatek na zunanji strani vozila oslabi aerodinamiko in s tem zviša porabo.

Študija dr. Antonia Filliponeja nam postreže s podatkom, da dve manjši zastavi na bočni strani vozila zvišata porabo goriva za 1 liter na uro pri povprečni hitrosti 110 km/h. Groba ocena navaja, da pol milijona nogometnih navdušencev porabi 1.250.000 litrov goriva več, kot bi sicer in doda skoraj tri milijone kilogramov izpustov CO2 v ozračje.

svetovni-pokal-zvisa-porabo-goriva-zagretim-navijacem-1404117638

Dr. Fillipone z Univerze Manchester City je opravil študijo leta 2006 prav v času svetovnega pokala v Nemčiji. Za statistične podatke je uporabil angleško prebivalstvo, ki se je leta 2006 lahko veselilo vsaj uvrstitve v četrtfinale. Letošnji svetovni pokal pa jim bo ohranil čistejši zrak.

svetovni-pokal-zvisa-porabo-goriva-zagretim-navijacem-1404117636

  • Vir: Autoblog

AKTUALNO