Svetleči nissan leaf bo zapeljal po svetlečih nizozemskih avtocestah

  • 25.03.2015
  • Andrej Jama
#

Nissan je utrl novo pot s tem, ko je svoje povsem električno vozilo LEAF, ki se sveti v temi, zapeljal po prvi avtocesti s svetlobnimi talnimi oznakami na svetu v nizozemskem mestu Oss.

Nissan je nedavno postal prvi sodobni proizvajalec osebnih avtomobilov, ki je svoj avtomobil odel v svetlečo barvo in s tem pokazal, koliko kupcev LEAF-a svoj avtomobil napaja z doma pridobljeno električno energijo. To je bilo namreč prvič, da je po tem slavnem cestnem odseku zapeljal svetleči avtomobil. Tudi lokacija edine avtoceste s svetlobnimi talnimi oznakami na svetu je več kot primerna, saj je prodaja vozil na električni pogon Nissan lani na Nizozemskem poskočila kar za 313 odstotkov.

Inovativni projekt Pametna avtocesta je zasnoval oblikovalec Daan Roosegaarde, da bi voznikom olajšal vožnjo v temi, ob tem pa prihranil energijo, ki bi bila sicer potrebna za cestno razsvetljavo.

600-metrski odsek avtoceste N329 – glavna prometna povezava, ki poteka skozi mesto Oss – je bil nadgrajen s svetlečimi talnimi oznakami. Te oznake podnevi vpijajo svetlobo, ki jo nato ponoči oddajajo osem ur. Tukaj se pokrajina spremeni v izkustvo luči in informacij. Boljši sta tudi varnost in vidljivost.

elektricni-nissan-leaf-bo-zapeljal-1427234242

"Svetleče oznake na pametni avtocesti nadomeščajo običajno cestno razsvetljavo in s tem zmanjšujejo porabo električne energije. To, da je po naši cesti zapeljal prvi svetleči avtomobil na svetu, je privilegij, ki odseva cilje, ki jih želimo doseči s svojo pametno avtocesto," pravi Daan Roosegaarde.

Fotoluminiscenčne cestne oznake dopolnjujejo videz vozila Nissan LEAF. Barva, s katero je popršeno vozilo, podnevi vpija UV-žarke in drugo vidno sevanje ter sveti od osem do deset ur po sončnem zahodu.

  • Vir: Nissan
  • Foto: Nissan

AKTUALNO