Starodobniki koncerna Volkswagen slavili na legendarni dirki Mille Miglia

  • 23.05.2013
  • Uredništvo
#

Od Brescie v severni Italiji do Rima in nazaj, skupno v treh dnevih več kot 1.600 zahtevnih kilometrov po regionalnih cestah: Mille Miglia je najvznemirljivejši rally starodobnikov na svetu. V velikem slogu je letošnje leto sodeloval tudi koncern Volkswagen: klasiki znamk Bentley, Bugatti in Porsche so za binkoštni konec tedna navdušili več kot milijon gledalcev.

Širom po svetu ni nobene druge vzdržljivostne preizkušnje za starodobnike, ki bi poskrbela za toliko nepozabnih trenutkov kot Mille Miglia (slov. tisoč milj). Na 1.600 kilometrov dolgi progi s številnimi, zahtevnimi kriteriji gledalci strastno spodbujajo ekipe. Mille Miglia ni ležeren izlet, vozniki in sovozniki morajo imeti bojevit značaj – to je tradicija. Do leta 1957, ko so jo prenehali organizirati, je prireditev veljala za eno najdaljših in najzahtevnejših dirk nasploh. Dvajset let pozneje je legendarna italijanska dirka, na kateri se merita enakomernost in orientacija vožnje, znova zaživela.

Na sedaj že 31. prireditvi – od 16. do 19. maja 2013 – je sodelovalo tudi pet neprecenljivih avtomobilov iz Porschejevega tovarniškega muzeja: dva avtomobila 550 Spyder, dva avtomobila 356 Coupé in 356 Speedster. Porsche 911, ki v letu 2013 praznuje 50. rojstni dan, je premlad, da bi dobil startno številko – leto izdelave namreč ne sme biti kasnejše od 1957. Legenda med vozniki dirkalnikov Hans-Joachim Stuck, dvakratni zmagovalec dirke 24 ur Le Mansa in zmagovalec prvenstva DTM, je sedel za volanom modela iz leta 1954. Posebnost izvedbe modela 356, ki je znana tudi pod vzdevkom "Knickscheibe", je vetrobransko steklo brez sredinske prečke, kar je bila v tistem času novost.

Že veliko prej – v 20. in 30. letih – sta luksuzni znamki Bugatti in Bentley na dirki Mille Miglia zbujali veliko pozornosti s svojim športnim značajem. Leta 2013 je znamka iz Elsassa – poleg različnih zasebnih vozil udeležencev – v Italijo pripeljala brezkompromisno odprti, 120 KM močni, kompaktni model Typ 35 T iz leta 1926, ki velja za ikono zgodovine avtomotošporta. Britanci so sodelovali z dvema primerkoma Blower Bentleyja iz tovarniške zbirke – impozantnima dirkalnikoma s kompresorskim polnjenjem, ki sta pravi magnet za gledalce.

  • Vir: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

AKTUALNO