Smart fortwo in smart forfour - predstavitev in cena

  • 10.12.2014
  • Žane Kurent
#

Smart je mlada avtomobilska znamka, ki je stara manj kot 20 let. Prav takšen najstniški karakter imajo tudi smartova vozila. Pred vami sta smart fortwo in smart forfour.

Njuna posebnost je poleg zanimive in navihane oblike tudi motor ter pogonski kolesi, ki se zadržujeta v zadnjem delu avtomobila. Previsi so izredno kratki, medoosna razdalja najmanjšega smarta fortwo pa je tako kratka, da ga lahko obrnemo skoraj na mestu. Obračani krog smarta fortwo je 6,95 metrov, kar smo nemudoma preizkusili in presenečeno ugotovili, da bi v podobni situaciji z malenkost večjim avtomobilom potrebovali kar nekaj popravljanja.

smart-fortwo-in-smart-forfour-predstavitev-in-cena-1418210349

smart-fortwo-in-smart-forfour-predstavitev-in-cena-1418210352

"Ponosni smo, da smo ustvarili smart fortwo z dolžino 2,69 metra, ki je celo varnejši od večjih vozil", je ob predstavitvi dejal Markus Riedel, vodja razvoja pri smartu. Novi smart fortwo in smart forfour sta namreč izredno trpežna zahvaljujoč varnostni celici Tridion, ki ohranja potniško kabino zaščiteno tudi ob močnejših trkih. Za dodatno varnost voznika in sopotnikov skrbi še kopica varnostnih sistemov kot je asistent za bočni veter, opozorilo pred naletom in sistem za ohranjanje smeri.

Za udobje in zabavo med vožnjo pa skrbi velika panoramska streha, barvite kombinacije notranjosti in multimedijski sistem s številnimi priključki. Na voljo sta dva: osnovni smart audi system in smart media system z velikim zaslonom na dotik.

smart-fortwo-in-smart-forfour-predstavitev-in-cena-1418210347

Kljub majhnim dimenzijam je ustrezno velik prtljažni prostor. Na voljo je tudi dvodelni pokrov prtljažnika, ki olajša natovarjanje, v smarta fortwo pa lahko zložimo tudi predmete z dolžino do 1,55 metrov. Res je, kar pravijo, smart naj bi bil po matematični formuli najbolj prostoren avtomobil glede na dimenzije!

Kaj ima smart forfour več?

Zagotovo ima več en par sedežev in dvoje vrat, ki se lahko odprejo do kota 85 stopinj, s čimer je vstopanje v vozilo precej enostavno. Zadnja klop se lahko tudi zloži, v tem primeru pa dobimo 975-litrski prtljažni prostor, vanj pa zložimo predmete do dolžine 2,2 metra. Dovolj prostora za vse, kar bi lahko potrebovali na krajšem oddihu.

smart-fortwo-in-smart-forfour-predstavitev-in-cena-1418210352

smart-fortwo-in-smart-forfour-predstavitev-in-cena-1418210474

Motorji in cena

Slovenski distributer Autocommerce je sporočil, da je osnovna cena modela smart fortwo 9.990 evrov. Najdražji stane 11.690 evrov. Večji in prostornejši smart forfour stane 500 evrov več.

Oznaka motorja Tehnični podatki
1,0 3-valjnik (bencin) 45 kW / 60 KM / 5-ročni
1,0 3-valjnik (bencin) 52 kW / 71 KM / 5-ročni / start/stop
0,9 3-valjnik turbo polnjen (bencin) 66 kW / 90 KM / 5-ročni / start/stop

GALERIJA

Video: Smart fortwo

Video: Smart forfour

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO