Sistem za varnejše prehitevanje dolgih vozil

  • 27.11.2013
  • Andrej Jama
#

Na portugalski univerzi v Portu je ekipa študentov razvila zanimiv koncept asistence prehitevanja dolgih počasnih vozil mimo katerih težko vidimo nasprotni promet.

Transparentni LCD zaslon prekriva voznikovo polovico vetrobranskega stekla. Ko zapeljete za npr. avtobus, se na LCD zaslonu prikaže slika kamere, ki je pripeta na prednji del avtobusa in snema promet pred njim. Tako lahko varneje prehitite avtobus, ko se prepričate, da je nasprotni pas prazen.

Če bo šlo vse po sreči, bo koncept ugledal luč sveta, a kljub temu se sprašujem, ali bi se tak sistem množično vgrajeval v avtomobile, avtobuse in tovornjake. Veliko modernih avtobusov že ima kamere, ki snemajo cesto, a še zdaleč ne večina. Tudi stroški take nadgradnje na veliki skali niso zanemarljivi.

Druga težava, ki so jo izpostavili na strani NewScientist je zamik pri prenosu slike med voziloma. Prenos slike povzroči 200 ms zamik, kar bi nasproti vozeči avto prikazalo 10 metrov dlje, če bi vsa tri udeležena vozila peljala 90 km/h. Upoštevajmo še, da je potrebno nekaj časa spremljati vozilo, da dobiš občutek kako hitro se približuje in hkrati paziti, da se ne zaletiš v avtobus - že to je za marsikoga izziv.

Ideja je nedvomno zelo ambiciozna, izvirna in bi lahko reševala življenja, vendar lahko vidimo, da sistem potrebuje še kar nekaj "tuninga", da bo res varen.


AKTUALNO