S čim se bomo vozili leta 2035?

  • 22.07.2014
  • Žane Kurent
#

Inštitut IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) je opravil zanimivo raziskavo o prihodnosti vožnje leta 2035. Za mnenje so povprašali več kot 200 ljudi, med katerimi najdemo študente, univerzitetne profesorje, analitike, poznavalce avtomobilske industrije...

Če bi povzeli vse odgovore, pridemo do zaključka, da se bomo leta 2035 vozili v avtonomnem vozilu, brez volana, stopalki za zavoro in plin, hupe in vzvratnega ogledala. Res je, takšno konceptno vozilo je letos predstavil tudi Google.

s-cim-se-bomo-vozili-leta-2035-1406017481

Anketiranci največji problem pri vzpostavitvi avtonomnih vozil omenjajo državne zakone, ki še niso naklonjeni prehitri rasti samodejnih vozil, čeprav infrastruktura in tehnologija že omogoča spoščeno vožnjo z rokami za glavo.

Inštitut IEEE je objavil tudi seznam tehnologij, ki naj bi bile izrednega pomena za nadaljni razvoj avtonomne vožnje. Na prvo mesto so postavili senzorje in radarje, sledi programska oprema, napredni asistenčni programi in GPS sistem. Izredno natančna digitalizacija zemljevidov se jim ne zdi pomembna za avtonomna vozila, vendar kljub temu menijo, da bomo 74 odstotkov sveta imeli pokritega v naslednjih 15-ih letih.

  • Vir: IEEE via Autoblog Green
  • Foto: Google

AKTUALNO