S cestnimi magneti za natančno pozicioniranje samovozečih avtomobilov

  • 14.03.2014
  • Uredništvo
#

Volvo je zaključil z raziskovalnim projektov, pri katerem so na cestišču uporabili magnete za pomoč avtomobilom pri določitvi svojega položaja. 

Zanesljivo in točno pozicioniranje je eden ključnih problemov pri razvoju samovozečih avtomobilov. Že uveljavljene tehnologije pozicioniranja, kot je GPS in kamere, imajo v določenih pogojih omejitve, na cesto integrirani magneti pa ostanejo nepoškodovani s strani fizičnih ovir in slabih vremenskih pogojev. »Magneti ustvarijo nevidne tirnice, ki utirajo pot za pozicioniranje nenatančnosti za manj od enega decimetra. Tehnologijo smo testirali pri različnih hitrostih in rezultati so obetavni,« pove Jonas Ekmark, vodja preventivne varnosti pri Volvo Car Group.

 »Naš namen za vozila je, da bi se lahko vozila sama. Točno, zanesljivo pozicioniranje je nujen predpogoj za samovozeča vozila. Implementacija samostojne vožnje je povsem mogoča tudi brez sprememb v trenutni infrastrukturi. Ta tehnologija doda zanimive možnosti, kot je dopolnjeno cestno označevanje z magneti.«

  • Vir: Volvo
  • Foto: Volvo

AKTUALNO