Reportaža: Dacia Duster in Fundatia Conservation Carpathia

  • 13.01.2017
  • Anže Berlič
#

Obsežne gozdne površine v Transilvanski Romuniji so prav gotovo eden izmed zadnjih evropskih pragozdov. Ekosistem z neverjetno biodivergenco, gostoto naselitve živih organizmov in rastja takšne intenzitete, da ga mnogi na izust primerjajo s Kostariko.

reportaza-dacia-duster-in-fundatia-conservation-carpathia-1482233010

Z zaslombo evropskih družin okoljevarstvenega pedigreja, se v boj proti prekomernemu izsekavanju, krivolovu in ljudski mentaliteti spušča fondacija Carpathia. Zastave ne bi vihrale dovolj visoko, če ne bi v samo osrčje iniciative zapeljala vaša priljubljena novinarska ekipa, opremljena z diktafonom in najnovejšo Dacio Duster. Nekateri v tem vidijo obisk domovine, kjer se ta avtomobil proizvaja, a zgodba je precej bolj dramatična.

reportaza-dacia-duster-in-fundatia-conservation-carpathia-1482233030

'Tako obsežnega zelenega območja v Evropi, kjer sta le še 2 odstotka narave v svoji prvotni obliki, ne boste našli', so besede Paula Listerja, enega izmed direktorjev fondacije. Osredotočenost na preprečevanje divje sečnje, omogočanje živalim, da nadaljujejo gibanje v naravnem habitatu, izobraževanje, to so le nekatere izmed aktivnosti Carpathie. Kmalu bo dosežen prvi cilj, da poseduje 50 tisoč hektarjev gozdov, kjer poleg jurčkov zavetišče najdejo tudi ris, medved in volk. To krhko ravnovesje bo lažje obvladovati in postaviti Evropi kot ogledalo takrat, ko bo četrt milijona hektarjev v zavetju temeljnih načel ohranjanja narave.

reportaza-dacia-duster-in-fundatia-conservation-carpathia-1482233032

Ogledujemo si planjave, gozd do koder seže pogled, nekega dne bi vse to radi vrnili nazaj državi v upravljanje. Fotogeničnosti skorajda ni verjeti, tu so gore, gozdovi, celo bajeslovi grad grofa Drakule. Ponekod je asfalt vzorno zglajen, drugje gozdne ceste, blato in sneg. Pri Dusterju preklop med prenosom moči s sprednjega kolesnega para v 4x4 poteka bliskovito in povsem avtomatizirano. Tako mi je všeč. Strme klance v kratki prvi prestavi so na meji reduciranega prenosa, tako zelo dobro se obnese. Presenečenje je vsakič pri postanku ko dotočimo dizel. Celotno pot od Ljubljane in nazaj zmore s povprečno 6,2 litri. Medtem nas greje, koplje po brezpotjih, prehiteva, včasih poskakuje. V kovinski barvi je strup za oči, celo Romuni se obračajo za zeleno altai barvno kombnacijo. Takšna kot jo vozimo mi je v omejeni seriji Urban Explorer. Saj že ime pove, da raziskuje. In slednje počnemo z njo precej dobro.

reportaza-dacia-duster-in-fundatia-conservation-carpathia-1482233149

Naš prvi obisk v teh presunljivo lepih krajih seveda mora dobiti epilog pri večjem ozaveščanju ljudi. Divjina je pomembna za ohranjanje živih vrst, za zdravje, zrak. In ko je enkrat ni več, je ne moremo povrniti. Naslednje leto si bomo pobliže ogledali napredek pri delu fondacije, brez Dacie si tega seveda ne predstavljamo. Tako, rokavico smo vrgli.

GALERIJA

  • Vir: SAGA Institute
  • Foto: SAGA Institute, Paul Baila, Adi Blaga

AKTUALNO