Renault zoe - renaultov električni zastavonoša

  • 03.09.2014
  • Žane Kurent
#

V sklopu projekta električne moblnosti v Sloveniji in spoznavanje električne tehnologije, smo poleg renaut twizyja in renault kangooja Z.E., preizkusili tudi električni renault zoe.

Renault zoe je eden najbolj prodajanih električnih vozil v Evropi, poleg nissana leafa in tesle model S. Izredno popularen je na Norveškem, kjer je kultura električne mobilnosti na visokem nivoju. Takšno razvitost z električnimi vozili si želimo tudi v Sloveniji, kar je napovedal tudi minister za infrastrukturo in razvoj, Samo Omerzel.

renault-zoe-renaultov-elektricni-zastavonosa-1409756324

Električni renault zoe zastavonoša električne družine renault. Po velikosti je večji od renault clia, precej podobno pa imata notranjost. Je dovolj prostoren in udoben za izlete po Sloveniji, pri čemer daljši pobeg v neznano kvari doseg, ki meri med 100 in 150 kilometrov. Največja hitrost je 135 km/h.

renault-zoe-renaultov-elektricni-zastavonosa-1409756320

V prid renault zoe govori dejstvo, da v Franciji s subvencijo stane med 14.500 evri in 16.300 evri (odvisno od nivoja opreme). Pri tem je potrebno upoštevati še najem baterije, ki v Franciji stane 79 evrov na mesec. S takšnim načinom plačevanja se izognete višji ceni vozila in stroškom obrabe baterijskega sklopa, saj z leti kapaciteta in učinkovitost polnjenja upade. Baterijski sklop pa je najdražji del električnega vozila.

renault-zoe-renaultov-elektricni-zastavonosa-1409756325

V pol ure tudi do 80% napolnjenosti

Če se ustavite na hitri polnilnici, potem si vzemite čas za eno kavo, renault zoe pa bo pripravljen na novih 50 kilometrov. Doma boste ob standardnem polnjenju potrebovali med 3,5 in 8 ur za ves razpoložljiv domet. Čas polnjenja je odvisen od modela in razpoložjive moči polnilnega sklopa.

V Sloveniji že prihodnje leto

Renault zoe bo najverjetneje možno kupiti že prihodnje leto, ko bo Renault Slovenija pripravila vse potrebno za uspešno lansiranje modela na trg in zanesljivo poprodajno oskrbo. Cena še ni znana.

GALERIJA

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO