Renault Twingo GT – Majhen, okreten in hiter

  • 06.06.2016
  • Gregor Žvab
#

Renault je za svoj najmanjši model Twingo pripravil nekoliko bolj nabrito različico. Poimenovali so jo Twingo GT in je trenutno najbolj športen Twingo aktualne generacije, kar si jih lahko omislite. Pa še v Sloveniji nastaja.

renault-twingo-gt-ndash-majhen-okreten-in-hiter-1465247942

Za pogon so uporabili preverjeni TCe motor, prostornine 898 ccm. Dodatno so ga vzeli v roke na oddelku Renault Sport Cars in mu moč povečali na 82 kW/110 KM, navor pa po novem znaša 170 Nm. To so dosegli s predelavo dovoda zraka, preprogramiranjem računalnika, na novo pa so izračunali tudi prestavna razmerja. Kljub vsemu temu pa Twingo ohranja svojo glavno lastnost, to je okretnost. Pogon je namreč speljan na zadnji kolesni par.

renault-twingo-gt-ndash-majhen-okreten-in-hiter-1465247944

Za varno izkoriščanje tega povečanja zmogljivosti ima Twingo GT predelano tudi podvozje, ki ima spremenjene obese, poleg tega pa tudi prilagojene nastavitve delovanja sistema za nadzor stabilnosti ESP ter variabilnega volanskega servo sistema. Ta še poveča odzivnost in natančnost krmilnega mehanizma.

renault-twingo-gt-ndash-majhen-okreten-in-hiter-1465247936

Navzven boste Twinga GT prepoznali po 17 palčnih kolesih, stranskih režah za dovod zraka ter dveh izpušnih ceveh. Njegova oblika se naslanja na študijo Twin'Run, po kateri je nato nastal Twingo 3. generacije. S študijo pa si Twingo GT deli tudi obliko platišč. Avto je tudi nekoliko znižan, kar poudari njegovo športno silhueto. Nova je tudi oranžna barva Orange Piment. Poleg omenjene barve, si lahko Twinga GT omislite še v črni, sivi in beli.

renault-twingo-gt-ndash-majhen-okreten-in-hiter-1465247933

Novi Renault Twingo GT bo sicer javnosti prvič predstavljen na festivalu hitrosti v Goodwoodu, ki bo potekal med 23. in 26 junijem.

GALERIJA

  • Vir: Renault
  • Foto: Renault

AKTUALNO