Renault trafic - nič več samo dostavnik, temveč pisarna na štirih kolesih

  • 17.11.2014
  • Žane Kurent
#

Za renault trafic lahko z zagotovostjo trdimo, da velja za enega najbolj prepoznavnih lahkih gospodrskih vozil na svetu. Prvih dveh generacij je bilo prodanih 1,6 milijonov, samo v lanskem letu pa so prodali 440 tisoč vozil. Kot številka ena v mnogih državah, renault trafic nadaljuje svoj pohod tudi s tretjo generacijo.

Novi renault trafic nas je že na prvem srečanju okužil s strupeno zeleno barvo. Kdo pravi, da morajo biti dostavna vozila nezanimiva in dolgočasna bela? Poleg zelene barve lahko popestrite izgled tudi z lasersko rdečo, rjavo, ali nežno modro barvo? Toda tisto bolj pomembno se skriva za "plehom".

renault-trafic-najbolj-barvita-mobilna-pisarna-1416213800

Potujoča pisarna

Na predstavitvi v Rovinju smo ves čas poslušali besedno zvezo "potujoča pisarna". Še hrvaški kolega je naslednje jutro pred kamero vneto ponavljal "mobilna kancelarija". Gre za napredno zasnovo potniške kabine, ki ni sestavljena zgolj iz volana in sedeža, temveč je prilagojena vozniku, ki je cel dan na poti in nima časa, da bi se po koncu delovnika ustavil še v pisarni in zaključil delo med papirji in za računalnikom.

Mobilna pisarna renault trafica je sestavljena iz nosilca za mobilni telefon, tablični računalnik, tablice s sponko za pritrditev A4 listov in odlagalnim prostorom na sosednjem stolu za prenosni računalnik. Tako lahko voznik/podjetnik večino svojega dela opravi kar v novem traficu. Da bi mu nadeli ime popolna potujoča pisarna, manjka v vozilu še hotspot, ki skrbi za spletno povezavo vseh naprav.

renault-trafic-najbolj-barvita-mobilna-pisarna-1416213804

Veliko odlagalnih površin

Novi trafic ima skupno za več kot 90 litrov prostorov za shranjevanje in odlaganje, kar je največ na trgu. Vseh odlagalnih mest raznih oblik je 14, prostornina vsakega znaša od 0,2 do 54 litrov, prav vsa pa so zasnovana posebej za predmete, ki so del vsakdana poklicnih uporabnikov, na primer plastenke z vodo, pločevinke, kozarci, prenosni telefoni, tablični računalniki, bloki in pisala, delovne čelade, škornji itn. Vsa mesta so skrbno umeščena v bivalni prostor, njihov položaj pa je kar se da ergonomsko domišljen. Največji prostor je 54-litrski predal pod sedalom sovozniške klopi.

renault-trafic-najbolj-barvita-mobilna-pisarna-1416213925

Na svojo tablico si naložite aplikacijo R & GO

Renault za trafica ponuja številne multimedijske vmesnike, od klasičnega avtoradija z Bluetooth in USB vmesnikom do velikozaslonskega MEDIA NAV-a in R-Linka. Posebnost pa je aplikacija R&GO za tablične računalnike. Na napravo si naložite aplikacijo, nakar tablica postane navigacija, nudi telefoniranje, predvaja glasbo in prikazuje podatke o porabi goriva.

Trafic je dolg 4,99, vanj pa lahko damo cev dolgo 3,75 metra

Novi trafic prihaja v dveh različicah: L1 je dolg 4,99m, L2 pa meri v dolžino 5,39m. Njuna prednost je v prostornosti, ki omogoča podaljšano uporabno dolžino. V osnovi je prtljažni prostor dolg 2,53m (L1) in 2,93m (L2). Zaradi lopute pod sovoznikovem sedežu, lahko vstavimo tudi predmete, ki so še daljši za 80 centimetrov.

Video: Prostornost in praktičnost

V renault trafica (L1) kar tri evro palete

Novi renault trafic je na voljo v dveh dolžinah, dveh višinah, v različicah furgon, podaljšana kabina, kabina s ploščadjo (na voljo leta 2015) ali za prevoz oseb (z do 9 sedeži). Prostornina tovornega prostora različic furgon znaša od 5,2 do 8,6 m3. Novi trafic je za 210 mm daljši od modela trafic II, zato ima različica H1 za 200 litrov večjo uporabno prostornino, različica H2 pa za 300 litrov večjo. Uporabnost prostornine tovornega prostora povečuje tudi njegova notranja oglatost in zelo majhen naklon stranic karoserije.

Hvalimo izpopolnjeni stranski ogledali, ki pokrivata tudi tisti "manjkajoči" (rumeni) kot, ki ga sicer težko vidimo.

Novi potniški trafic passenger

V novem traficu passenger se lahko udobno prevaža do 9 oseb, ki imajo na voljo tudi zajeten prostor za prtljago. Dejansko ima novi trafic tudi z devetimi potniki na krovu v prtljažniku pod polico za 550 litrov prostora v različici L1 oziroma 890 litrov v različici L2. Enostavna prilagodljivost zadnjih dveh sedežnih klopi omogoča več postavitev sedežev in s tem tudi možnosti za povečanje prostora za prtljago.

Vitez za volanom vozi renault trafica

Naslon stranskega sedeža v drugi vrsti je sklopljiv, kar olajšuje dostop do tretje vrste sedežev. Naslon klopi v tretji vrsti je možno v celoti sklopiti nad sedalo, tako sklopljeno klop pa celo prekucniti naprej ob hrbtišče klopi v drugi vrsti. Tako nastane 1,55 metra dolgo prtljažni prostor z ravnim dnom in 3,4 m3 uporabne prostornino v različici L2 (1,15 m in 2,5 m3 v L1). Ne nazadnje je obe klopi možno povsem odstraniti, s čimer se dobi enako velik prostor kot ga ponuja furgon (velja samo za izvedenke N1).

Novi motorji TwinTurbo z dvema polnilnikoma

Renaultovi strokovnjaki so za novega trafica pripravili štiri motorje. Dva sta doživela rahlo prenovo, s čimer dosegata manjšo porabo goriva. Gre za dizelska agregata z oznako dCi 90 in dCi 115. Bolj živahna sta nova motorja energy, saj imata vgrajen sistem z dvema turbo polnilnikoma. Eden skrbi z moč in navor v nizkih vrtljajih, drugi v višjih. Renault pravi, da lahko z novima motorjema energy dCi 120 Twin Turbo in energy dCi 140 Twin Turbo dosežete porabo okoli šestih litrov na 100 kilometrov.

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO