Renault Scenic in Grand Scenic - predstavitev in cene novih modelov

  • 23.11.2016
  • Anže Berlič
#

Scenic ravno v letu 2016 praznuje 20 letnico svojega obstoja. V letu 1996 je bil to prvi tak avto v segmentu in prodanih je bilo skoraj 5 milijonov vozil. Sedaj je prišel čas, da se nam predstavi že četrta generacija tega nadvse uspešnega avtomobila.

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479917210

Ključni atributi, ki označujejo novo generacijo Scenica so varnost za vse potnike, prostornost, praktičnost in prilagodljivost potrebam uporabnikov. Na novincu najbolj izstopajo 20 palična platišča, ki so sedaj serijska oprema vsakega novega Scenica. Prav tako nam v oči pade tipičen Renaultov svetlobni podpis v obliki črke C in drzno oblikovano vetrobransko steklo s padajočo steho, ki smo jo lahko zasledili že pri modelu Espace. Oblika je tako tipično monovolumenska, dizajn pa je bistveno približan tako imenovanim crossover avtomobilom.

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479917212

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479918030

Prednji del zaznamuje velik Renaultov znak, ki je sedaj že sam po sebi postal zaščitni znak prenovljene Renaultove palete vozil. Za bolj robusten izgled poskrbijo poudarjeni boki, zadaj pa se Scenica ločita po lučeh. Manjši Scenic ima vodoravne luči, Grand Scenic pa bolj pokončne. Slednjega lahko prepoznate še po strešnih nosilcih, poudarjenim zadnjim difuzorjem, ki zelo spominja na že omenjenega Espaca. Oba avtomobila sta, v primerjavi s predhodnikom, zrasla v dolžino, širino in višino. Posledično se je tako povečal prostor za potnike, prtljažni prostor pa je pri Scenicu največji v segmentu in ima prostornino 572 litrov. Pri modelu Grand Scenic ta vrednost znaša 596 litrov. 

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479917571

Notranjost je popolnoma prenovljena z že poznano premično sredinsko konzolo. Grand Scenic ima po novem še dodatno prednje okno pri A stebričku, s pomočjo katerega je pogled iz avtomobila še manj oviran in vozniku še bolj prijazen. Za upravljanje z večino funkcij skrbi integrirani R-LINK 2 sistem. Sedeži so zasnovani povsem na novo, njihovo oblazinjenje pa je lahko v tekstilu, usnju ali v usnju z dodanimi udobnimi vzglavniki.

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479917241

Novi Scenic ponuja kopico asistentov in pametne, napredne tehnologije. Med njimi lahko omenimo že dobro poznane parkirne senzorje in kamero za vzvratno vožnjo, asistenta za samodejno parkiranje in avtomatski vklop in izklop dolgih luči. Varnostni sistemi skrbijo za samodejno zaviranje in prepoznavanje pešcev, nadgrajeni sistem za nenamerno menjavo voznega pasu pa sedaj na nevarnost opozarja s tresenjem volana in po potrebi samodejno popravi smer vožnje proti sredini voznega pasu. Radarski tempomat po novem deluje do hitrosti 160 km/h. V pomoč so nam še sistem za prepoznavanje voznikove utrujenosti, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in sistem za merjenje varnostne razdalje, ki nam prikazuje čas v sekundah.

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479917573

Motorna paleta obsega 7 različic, med katerimi je 5 dizelskih, 2 pa sta bencinska agregata. Bencinska motorja TCe 115 in TCe 130 imata 84 kW (115 KM) oziroma 96 kW (130 KM) moči, možno pa ju je dobiti samo s šest stopenjskim ročnim menjalnikom. Dizelski agregati imajo moč od 70 kW (95 KM) do 118 kW (160 KM). Agregat Energy dCi 110 EDC je možno naročiti s sedem stopenjskim avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko, najmočnejšega, Energy dCi 160 EDC, pa s šest stopenjskim avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko. Vsi ostali so na voljo s šest stopenjskim ročnim menjalnikom. 

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479918057

Najbolj presenetljiva novost novega Scenica so zagotovo 20 palična platišča in pnevmatike, ki so del serijske opreme. Gre za povsem nove pnevmatike, ki so bile razvite posebej za ta novi model. V primerjavi z drugimi pnevmatikami istega premera, so te predvsem ožje in nosijo oznako 195/55 R20. Prednosti te pnevmatike so v izgledu, udobju in manjši porabi, če jo primerjamo z 17 paličnimi pnevmatikami, s katerimi je bil opremljen Scenic tretje generacije. A strahu pri visokih cenah te pnevmatike praktično ni, saj se je Renault z večjimi proizvajalci dogovoril, da ta ne sme preseči cene 17 palične pnevmatike, katere so bile nameščene na Scenicu prejšnje generacije. Trenutno lahko komplet takih pnevmatik kupite za okoli 550 €.

renault-scenic-in-grand-scenic-predstavitev-in-cene-novega-modela-1479917943

Scenic ima na voljo štiri nivoje opreme, Life- Zen- Intense in Bose. Bose predstavlja najbolje opremljeni model Scenica in se ponaša z 12 zvočniki, ki ustvarijo pravi prostorski zvok v avtomobilu. Doplačilo za različico Grand Scenic znaša 1.500 €, pri katerem pa že imate vgrajenih 7 sedežev a je na voljo samo s tremi najvišjimi nivoji opreme. Ob lansiranju so pri Renaultu pripravili tudi posebno Serijo Edition One, ki se ponaša z bogato dodatno opremo. Novega Scenica je tako moč dobiti že za 16.290 €, cene pa dvigajo vse do vrednosti 28.290 €.

 

 

  • Vir: Renault
  • Foto: Anže Berlic

AKTUALNO