Renault scenic dynamique 1,5 dCi 110 energy

  • 13.11.2013
  • Žane Kurent
#

Poznate televizijski kviz, v katerem dve ekipi tekmujeta, katera bo našla  najpogostejši odgovor na zastavljeno vprašanje? Ja, v slovenskem prevodu se ta kviz imenuje Kdo bo koga. Če bi postavili vprašanje:  »Naštejte vozila iz razreda enoprostorcev,« bi bil zagotovo najbolj pogost odgovor: renault scenic. Kaj pa drugega, saj ga proizvajajo že do leta 1996 in izdelali so jih že več kot 4.300.000!

renault-scenic-dynamique-dci-110-energy-1384379087

Mi smo na krajši test zapeljali prenovljeno različico, ki se od prejšnje ne razlikuje veliko, a vseeno dovolj, da lahko s prostim očesom opazimo delo oblikovalcev. Zaradi novih oblikovnih smernic, ima (kot clio in captur) novo masko z lakirano črno podlago in velik romb, zaradi katerega boste že na kilometer videli, da proti vam prihaja renault. V odbijač so vstavili še trendovske LED dnevne luči.

renault-scenic-dynamique-dci-110-energy-1384379090

Odpremo vrata, ki ne kažejo pretiranih znakov kvalitete, saj so tečaji precej glasni in vzbujajo slab občutek. A slednje  hitro pozabimo, saj nas notranjost bolj navduši, kakor bo tudi marsikatero družino.

Prostorna notranjost bo prepričala starše in njihove otroke. Sedi se visoko, pregled nad kontrolami je jasen. Merilniki so digitalni, TomTom navigacija bo zadovoljila tudi bolj zahtevne, upravljanje klimatske naprave je enostavno. Testno vozilo je bilo več kot odlično opremljeno, saj je poleg najvišjega paketa opreme dinamique imelo še ogrevane sedeže in vzglavnika tipa »relax«.

renault-scenic-dynamique-dci-110-energy-1384379225

Pri ogrevanih sedežih me je zmotlo stikalo, saj nikoli nisem vedel, katero stopnjo imam izbrano. To sem lahko ugotovil zgolj po ogreti zadnji plati. Bolj navdušen sem bil nad vzglavnikoma, ki se razpreta za dodatno bočno oporo za glavo. Dodatek, ki smo ga vajeni v avtomobilih višjega cenovnega razreda. Hvalimo tudi številne odlagalne površine in prostoren sredinski naslon za roko, ki se lahko vzdolžno pomika.

renault-scenic-dynamique-dci-110-energy-1384379229

Velikost prtljažnega prostora: od 437 do 1.637 litrov

Za starše je poskrbljeno, kaj pa za otroke? Zadaj se sedi mehko, udobno in prepriranja zaradi ukradenih centimetrov na sedežih ne bo, saj so ti med seboj ločeni in jih je moč pomikati. Prtljažni prosotor je vozilu primeren – velik.

Poraba: med 5,5 in 6 litri na 100 kilometrov       

Motor je preizkušen, 1,5-litrski dizel z 81 kW (110 KM), ki ni športen in ne prešibak. Vgrajen ima sistem start/stop, ki na semaforjih ugaša motor. Na papirju je omenjeni motor 0,8 litrov varčenjši in za 23 g/km čistejši od agregata brez omenjenega Eco sistema. Te drobtinice vozilo podražijo za krepkih 600 evrov.

GALERIJA

Renault scenic dynamique 1,5 dCi 110 energy 81 kW CO2:105 g/km (dizel)

Cena osnovne različice: 18.190 EUR (renault scenic authentique 1.6 16V)

Osnovna cena testne različice: 23.390 EUR (renault scenic dynamique 1,5 dCi)

Dodatna oprema: paket Dynamique (pomoč pri parkiranju spredaj + zadaj, ele. poklopljivi zunanji ogledali), paket Dynamique & Bose comfort (ogrevana sedeža spredaj, vzglavniki tipa "relax"), kartica za prostoročno telefoniranje, rezervo kolo normalnih dimenzij, paket Dynamique Look (platišča 17" Plenum, dodatno zatemnjeni stranski in zadnje steklo), kovinska barva;

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 25.835 EUR

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO