Renault Espace Initiale Paris Energy dCi 160 EDC Stop&Start

 • 11.01.2016
 • Gregor Žvab
#

PLUSI

 • Pojava
 • Udobje
 • Prostornost
 • Ekonomičnost
 • Inovativnost

MINUSI

 • Položaj držal za pijače
 • Položaj USB vhodov
 • Občasna podhranjenost
Poleg zunanjosti, so največji preskok naredili v notranjosti. Tu se »space shuttlovstvo« Renaultovega velikana šele začne.

Renault je leta 1984 sprožil pravo revolucijo v avtomobilski industriji. Na trg je poslal prvega evropskega enoprostorca z imenom Espace. Od takrat naprej ni bilo nič več, tako kot prej. Vsak je želel imeti svojega, velikega enoprostorca in vsak je hotel posnemati Renaulta. Nekaterim je uspelo, drugim ne. Ampak nekaj je Francozom ostalo, bili so prvi.

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430735

(R)Evolucija

Dobrih 30 let in štiri generacije kasneje, so pri Renaultu pripravili novo (r)evolucijo in tudi tokrat se imenuje Espace. Zakaj revolucijo? Koncept klasičnega enoprostorca jim očitno ni bil več dovolj, tako da je bil čas za nekaj povsem novega, za križanca MPV-ja in SUV-ja, ali po domače, športnega terenca in enoprostorca. Rezultat je, na prvi pogled, impozanten!

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430731

Štirikolesno krmiljenje

Avto deluje ogromen in tudi je. Je precej dvignjen in postavljen na velika kolesa. Oddaljenost od tal mu zagotavlja zanesljivo vožnjo tudi po manj ravnih podlagah, čeprav vas vse skupaj lahko tudi zavede. Renault Espace namreč ni opremljen s štiri kolesnim pogonom. Če ste kje v tehničnih podatkih ali na fotografijah zasledili napis 4Control, ste morda mislili nasprotno. Vendar pa je to sistem, ki krmili vsa štiri kolesa, ki smo ga sicer spoznali pred leti že v Laguni Coupe. V Espaceu je dodobra spremenjen, dodelan in nasploh da piko na i vozni dinamiki avtomobila.

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430746

Na tem mestu moram omeniti, da je novi Renault Espace eden najbolj udobnih avtomobilov, kar smo jih imeli na testu. Ne le zaradi udobnih foteljev, o katerih bom nekaj več povedal v nadaljevanju, temveč tudi zaradi samega podvozja. To sicer ima tudi pomanjkljivost, saj na neravninah občasno kar precej »zaplava«, a se človek nenazadnje lahko počuti kot na oblaku, če se izrazim nekoliko bolj pesniško.

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430743

Pogonski agregat testnega Espacea sem na začetku pospremil z nekoliko daljšim »hmmmmm...«. Naj obrazložim. Pogled v tehnične podatke razkrije, da Espacea poganja (in to je najmočnejša dizelska izbira) 1.6 litrski turbo dizelski motor. Tudi od moči ne prekipeva, 118 kW/160 KM jo namreč ponuja. Vendar pa praksa kaže drugače. V kombinaciji s šest stopenjskim, samodejnim EDC menjalnikom, je vožnja prijetna, moči pa tudi ne manjka preveč. Dokler od njega ne zahtevate največ. Takrat ima pri dihanju nekaj več težav. A vseeno so zmogljivosti na visokem nivoju: stotica pade v manj kot desetih sekundah, medtem ko se merilnik hitrosti ustavi pri številki 202. Ob tem je tudi sama poraba ostala v spodobnih mejah, saj je v testnem povprečju znašala 7,3 litra na 100 km.

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430760

Dnevna soba

Tehnični del novega Espacea pa se tu sploh še ne konča. Dejansko se šele dobro začne. Poleg zunanjosti, so največji preskok naredili v notranjosti. Tu se »space shuttlovstvo« Renaultovega velikana šele začne. Omenil sem že »fotelje« in to sedeži v Espaceu tudi dobesedno so. Vsestransko nastavljivi, z večimi programi masaže so odličen sopotnik na dolgih poteh. Tudi ergonomija je dobra, dokler ne pridemo do glavnega zaslona, preko katerega lahko upravljate praktično z vsem v avtu. To ima pozitivno, jasno pa tudi negativno stran. Pozitivna je ta, da je vse na dosegu roke. Preko zaslona, občutljivega na dotil, je namreč možno podirati tudi sedeže v drugi in tretji vrsti. Poleg upravljanja z vsemi multimedijskimi storitvami, ki jih ponuja, pa skrbi tudi za nadzor klimatske naprave, voznih programov in masaže sedežev, pa še bi lahko našteval.

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430753

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430752

Resno?!

Kljub temu pa ima Renault Espace v notranjosti tudi nekaj anomalij. Prva in tista, ki mu jo najtežje odpustim, je namestitev držal za pijače. Nekemu geniju se je namreč zdelo povsem smiselno, da so le ta nameščena pod most sredinske konzole. To pa hkrati pomeni, da voznik med vožnjo do pijače izredno težko dostopa. Vse skupaj zahteva namreč kar nekaj gimnastičnih spretnosti. Najprej je potrebno umakniti kolena (tu zelo prav pride tempomat, da ni potrebno noge vseskozi držati na pedalu za plin), potem se je potrebno skloniti z desno roko navzdol in nato še narediti ovinek s pijačo, saj je navpično enostavno ne morete dvigniti. Če mislite, da pretiravam, verjemite... ne! Tudi USB vhoda bi lahko bila nameščena bolj smiselno, saj se, ob namestitvi USB ključa ali kabla za mobilno napravo, predal, v katerem sta našla mesto, ne da več zapreti. Hkrati pa je predal tudi premajhen za skorajda vsak sodobni, mobilni telefon.

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430761

renault-epsace-initiale-paris-energy-dci-160-edc-stop-start-1452430762

Resnici na ljubo, če vse skupaj postavimo na tehtnico, ima Espace dosti več plusov, kot minusov. Prostornosti ne gre nič očitati, nenazadnje je dolžina praktično enaka dolžini prejšnjega Grand Espacea. Vožnja je prijetna in zanesljiva, sedenje dovolj visoko, da je preglednost naprej odlična, vgrajene pa ima tudi ogromno sodobne tehnologije. Vključno z vsemi sodobnimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi. In če je Espace karakterno močno zrasel, je seveda zrasla tudi njegova cena, vendar je potrebno ob tem upoštevati dejstvo, da je bil testni opremljen s paketom Initiale Paris, kar pa že spada v kategorijo »ni da ni«.

GALERIJA

Renault Epsace Initiale Paris Energy dCi 160 EDC Stop&Start
Cena vstopne različice: 29.990 EUR (Renault Espace Life dCi 130 Start&Stop)
 
Cena testne različice brez dodatne opreme: 41.990 EUR (Renault Epsace Initiale Paris Energy dCi 160 EDC Stop&Start)
 
Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 47.190 EUR
 
Dodatna oprema: Paket WINTER (ogrevano vetrobransko steklo, ogrevana prednja in stranska sedeža v 2. vrsti), paket TECHNO (aktivni tempomat z radarjem, Head Up display, dvižni zaslon pred voznikom), paket CITY (prostoročno odpiranje prtljažnih vrat, sistem prostoročnega parkiranja Easy Park Assist + vzvratna kamera), panoramsko strešno okno, 2 dodatna poklopljiva sedeža v 3. vrsti 
 
 
 
Motor: dizelski, 4 valjni, 1598 ccm, moč 118 kW (160 KM), navor 380 Nm
 
Mere: dolžina 4857 mm, širina 1888 mm, višina 1677 mm, prtljažnik 247 litrov (7 sedežev)
 
Zmogljivosti (tovarna): hitrost 202 km/h, pospešek do 100 km/h 9,7 sekund
 
Poraba (tovarna): 4,6 l/100 km (mešano) Emisije CO2: 120 g/km
 

 

 • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO